blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
27.8.10

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

xronos, 27/08/2010

Ψάχνουν τον τάφο της γυναίκας του Μεγ. Αλεξάνδρου

Θα ανασκαφεί ο λόφος «Καστά» όπου φέρεται θαμμένος και ο 13χρονος γιός του ...

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι ανασκαφές για την αναζήτηση του τάφου της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του 13χρονου γιού του, Αλέξανδρου του Δ`.

Η Αμφίπολη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει τον χώρο του ενδιαφέροντος της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και της ομάδας της προϊσταμένης αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, που επενδύει ελπίδες στον λόφο «Καστά», έναν λόφο στον οποίο τις πρώτες έρευνες για τον τάφο είχε ξεκινήσει επί των ημερών του ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης του οποίου συνεργάτιδα διετέλεσε και η κ. Περιστέρη.


Με χρήματα που ομόφωνη απόφασή του το νομαρχιακό συμβούλιο Σερρών ενέκρινε αλλά και μηχανήματα που θα διαθέσει, η ανασκαφική ομάδα της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ετοιμάζεται να «ψάξει» καλά τον περίφημο λόφο.


Μάλιστα για πρώτη φορά, θα έχει και τη συνδρομή του τμήματος Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών και του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου που με ειδικό μηχάνημα θα σαρώσει ηλεκτρονικά τμήματα του ανασκαφικού χώρου, ώστε να βοηθήσει το έργο των αρχαιολόγων.

Η κ. Περιστέρη, εύχεται να υπάρξουν ανακαλύψεις σημαντικές, δηλώνοντας στη στήλη: «Περιμένουμε τα σπουδαιότερα γι` αυτό και επιχειρούμε. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει τάφος στον τεχνητό λόφο. Αν θα είναι της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου και εάν δεν τους βρούμε συλημένους, θα έχουμε μία σημαντικότατη ανακάλυψη. Το ίδιο κι εάν βρεθούμε μπροστά σε τάφο αξιωματούχου της μακεδονικής περιόδου».

Η συνδρομή της νομαρχίας Σερρών, άνοιξε το δρόμο για την εκτέλεση των εργασιών. Ο νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης είπε στη στήλη: «Το οφείλαμε στην ιστορία του νομού και της περιοχής μας αυτό. Θεωρήσαμε την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας αυτονόητη και αυτό πράξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Προσδοκούμε και ευχόμαστε να προκύψουν ευρήματα διεθνούς αρχαιολογικής αξίας».


Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του δημάρχου Αμφίπολης Πέτρου Πετρίδη: «Εάν έχουμε ευρήματα σημαντικά, η Αμφίπολη θα αποκτήσει αναπτυξιακά οφέλη πολλαπλάσια, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.


Μαζί με τις ανασκαφές στο λόφο «Καστά», θα ξεκινήσουν και αυτές για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, στις οποίες δίνουν άμεση προτεραιότητα όχι μόνο το υπουργείο Πολιτισμού και το «Διάζωμα» που υποστηρίζει την ανάδειξή του, αλλά και η νομαρχία που συνδράμει και πάλι.


«Περιμένουμε να βρούμε μεγάλο κομμάτι του αλλά όχι ολόκληρο, μια και κατά τη διάρκεια των χρόνων, μεγάλο μέρος των κερκίδων του καταστράφηκε από τους κατοίκους της περιοχής που αφαιρούσαν τα μάρμαρα για να τα χρησιμοποιήσουν για οικοδομικά υλικά», είπε η κ. Περιστέρη, ευχαριστώντας παράλληλα θερμά το νομάρχη Σερρών, για την πρωτοβουλία της οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος.


Η ΚΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ελπίζει μέχρι την μεγάλη έκθεση στο Λούβρο του Παρισιού που θα γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα και η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Μακεδονίας, οι Σέρρες και η Αμφίπολη, να δώσουν «παρών» με μία σημαντική αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη με διεθνή θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα να μην αναφέρετε την πηγή και τον συγγραφέα του κειμένου που δημοσιεύετε.
Είναι γνωστό πως το έγραψε η γνωστή δημοσιογράφος της ΕΤ3 κ. Αριάδνη Παπαφωτίου στη στήλη της "Καθρέφτης" κι εγώ το διάβασα στο ομώνυμο Blog της, από όπου το ξεσηκώσατε.
kathrefti.blogspot.com

Και μόνο εκ του γεγονότος οτι ασχολείται συστηματικά με την περιοχή σας και στην ΕΤ3 και στην εφημερίδα και στο διαδίκτυο, θα έπρεπε να το σκέφτεστε πριν της "κλέψετε" την υπογραφή των κειμένων της που δημοσιεύετε.
Ευχαριστώ.
Γιω.Ανδ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί διαχειριστές του Blog για την Αμφίπολή μας.
Συμφωνώ απόλυτα με τον αναγνώστη σας "Γιω.Ανδ.".
Η αναφορά στην πηγή (στο Blog "Καθρέφτης" της κ. Παπαφωτίου πρωτοδιάβασα κι εγώ την είδηση για την έναρξη των ανασκαφών και χάρηκα),
είναι απαραίτητη.
Καλή συνέχεια.
Κ.Κ.

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs