blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

26.8.10

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ

kathrefti, 26/08/2010

 • Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι ανασκαφές για την αναζήτηση του τάφου της συζύγου του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του 13χρονου γιού του,Αλέξανδρου του Δ`.
 • Η Αμφίπολη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει τον χώρο του ενδιαφέροντος της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και της ομάδας της προϊσταμένης αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, που επενδύει ελπίδες στον λόφο «Καστά», έναν λόφο στον οποίο τις πρώτες έρευνες για τον τάφο είχε ξεκινήσει επί των ημερών του ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης του οποίου συνεργάτιδα διετέλεσε και η κ. Περιστέρη.
 • Με χρήματα που ομόφωνη απόφασή του τοΝομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών ενέκρινε αλλά καιμηχανήματα που θα διαθέσει, η ανασκαφική ομάδα της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ετοιμάζεται να «ψάξει» καλά τον περίφημο λόφο.
 • Μάλιστα για πρώτη φορά, θα έχει και τη συνδρομή του Τμήματος Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών και του καθηγητή Κων/νου Παπαθεοδώρου που με ειδικό μηχάνημα θα σαρώσει ηλεκτρονικά τμήματα του ανασκαφικού χώρου, ώστε να βοηθήσει το έργο των αρχαιολόγων.

 • Η κ. Περιστέρη, εύχεται να υπάρξουνανακαλύψεις σημαντικές, δηλώνοντας στη στήλη:«Περιμένουμε τα σπουδαιότερα γι` αυτό και επιχειρούμε. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει τάφος στον τεχνητό λόφο. Αν θα είναι της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου, και εάν δεν τους βρούμε συλημένους, θα έχουμε μία σημαντικότατη ανακάλυψη. Το ίδιο κι εάν βρεθούμε μπροστά σε τάφο αξιωματούχου της Μακεδονικής περιόδου».
 • Η συνδρομή της Νομαρχίας Σερρών, άνοιξε το δρόμο για την εκτέλεση των εργασιών. Ο ΝομάρχηςΣτέφανος Φωτιάδης είπε στη στήλη: «Τοοφείλαμε στην ιστορία του νομού και της περιοχής μας αυτό. Θεωρήσαμε την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας αυτονόητη και αυτό πράξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Προσδοκούμε και ευχόμαστε να προκύψουν ευρήματα διεθνούς αρχαιολογικής αξίας».
 • Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του ΔημάρχουΑμφίπολης Πέτρου Πετρίδη στον «Κ»: «Εάν έχουμε ευρήματα σημαντικά, η Αμφίπολη θα αποκτήσειαναπτυξιακά οφέλη πολλαπλάσια, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας» είπε χαρακτηριστικά.
 • Μαζί μες τις ανασκαφές στο λόφο «Καστά», θα ξεκινήσουν και αυτές για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης, στις οποίες δίνουν άμεση προτεραιότητα όχι μόνο τοΥπουργείο Πολιτισμού και το «Διάζωμα» που υποστηρίζει την ανάδειξή του, αλλά και η Νομαρχίαπου συνδράμει και πάλι.
 • «Περιμένουμε να βρούμε μεγάλο κομμάτι του αλλά όχι ολόκληρο, μια και κατά τη διάρκεια των χρόνων, μεγάλο μέρος των κερκίδων τουκαταστράφηκε από τους κατοίκους της περιοχής που αφαιρούσαν τα μάρμαρα για να τα χρησιμοποιήσουν για οικοδομικά υλικά» είπε στον «Κ» η κ. Περιστέρη, ευχαριστώντας παράλληλα θερμά το Νομάρχη Σερρών, για την πρωτοβουλία της οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος.
 • Η ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ελπίζει μέχρι την μεγάλη Έκθεση στο Λούβρο του Παρισιού που θα γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα, και η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Μακεδονίας,
 • οι Σέρρες και η Αμφίπολη, να δώσουν «παρών» με μία σημαντική αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη με διεθνή θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες