blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
14.1.10

Ο Λέων της Αμφίπολης

somewherebackingreece.blogspot, 14/01/2010


Ο περίφημος Λέοντας της Αμφίπολης, βρίσκεται σχεδόν πάνω στις ακτές του Στρυμόνα, στα δυτικά του νομού Σερρών. Κοντά στο μνημείο βρίσκεται η σύγχρονη κωμόπολη της Αμφίπολης. Η τύχη με έριξε πάνω σε αυτό το εξαιρετικό και καλοδιατηρούμενο μνημείο. Βρισκόμουν καθ' οδόν προς την Δράμα όπου σκόπευα να επισκεφτώ την περίφημη "Ονειρούπολη" και διασχίζοντας την Εγνατία Οδό παρατήρησα στα δεξιά του δρόμου μια καφετιά πινακίδα που έγραφε: Αμφίπολη. Όπως θα συνειδητοποιήσετε και σε επόμενες αναρτήσεις, έχω μια αδυναμία στις καφέ πινακίδες και αυτή ακριβώς η αδυναμία μου με οδήγησε στο Λιοντάρι της Αμφιπόλεως, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα...



Το μνημείο είναι όντως καλοδιατηρούμενο, όμως δεν είναι η αυθεντική κατασκευή. Πρόκειται για επανένωση κομματιών του Λέοντα τα οποία βρέθηκαν πέριξ του χώρου του Στρυμόνα. Ωστόσο η βάση πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το λιοντάρι είναι η αυθεντική βάση, κατασκευασμένη από πέτρες που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα Π.Χ.


Ιστορικά στοιχεία


Όλοι οι επιστήμονες που έχουν μελετήσεις τον Λέοντα της Αμφίπολης, συμφωνούν σε ένα πράγμα: πως πρόκειται για επιτάφιο μνημείο, ένα μνημείο δηλαδή που στήθηκε για να τιμήσει κάποιον νεκρό. Από κει και πέρα, οι απόψεις των ειδικών διχάζονται. Υπάρχει η άποψη πως στήθηκε από τον Άγνωνα, φίλο του Περικλή, για να τιμηθούν οι χιλιάδες Αθηναίοι νεκροί της μάχης του Δαρβήσκου. Μια άλλη άποψη, λέει πως το μνημείο χτίστηκε προς τιμήν του ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχου ενώ άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως το λιοντάρι χτίστηκε προς τιμήν του Λεωσθένους, επίσης ναυάρχου του Αλεξάνδρου από την Μυτιλήνη. Αυτή την άποψη φαίνεται να ενστερνίζεται και το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού αυτό γράφει η ενημερωτική στήλη δίπλα από το μνημείο. Μια άποψη που έχει διατυπωθεί επίσης και που διαφέρεει ριζικά από όλες τις υπόλοιπες είναι αυτή που λέει πως ο Λέοντας ορθώθηκε απλώς για να συμβολίζει την δόξα και το μεγαλείο της Αμφίπολης, είχε δηλαδή αντίστοιχο ρόλο με αυτό των λιονταριών στο νησί της Δήλου.


Ακόμα και για την καταστροφή του μνημείου, δεν υπάρχει μοναδική άποψη. Από την μια υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζοται πως το Λιοντάρι το κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι ενώ από την άλλη υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται πως το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους Βουλγάρους κατά την διάρκεια των επιδρομών του Ιωαννίτση.


Συνοψίζοντας-προσωπικές εντυπώσεις


Πρόκειται για ένα επιβλητικό μνημείο, ένα καθιστό λιοντάρι πέντε και πλέον μέτρων το οποίο ατενίζει τον Στρυμόνα και την κοιλάδα του και σου φέρνει στο νου το ιστορικό ενδιαφέρον του χώρου μιας και η Αμφίπολη ήταν κάποτε μια σπουδαία πόλη. Ο χώρος έχει μια φυσική ομορφιά απερίγραπτου κάλους ενώ το μνημείο αν και δεν φυλάσσεται, παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει και ένας μικρός χώρος δίπλα για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, και ένα μικρό άλσος με παγκάκια για να ξεκουραστείτε ατενίζοντας τον Στρυμόνα. Αν ανεβαίνετε προς Θράκη και Ανατολική Μακεδονία μεριά, αξίζει να κάνετε την στάση σας στην Αμφίπολη.. Να γράψουμε επίσης πως στην περιοχή υπάρχει Μουσείο, Μακεδονικοί τάφοι και λοιπά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσα να επισκεφτώ. Επιφυλάσσομαι για την επόμενη φορά.




Διαβάστε και άλλα άρθρα για το Λιοντάρι: Ι,ΙΙ
Φωτογραφικό υλικό από τον Λέοντα εδώ.
Χάρτης της περιοχής εδώ.


Φωτογραφίες από τον Λέων της Αμφίπολης













4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παιδιά, αἰτιατική "τὸν Λέοντα" ;-)

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!

Unknown είπε...

πολι καλω

Ανώνυμος είπε...

καλο

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs