blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
16.12.09

Λύματα ... αιμοκάθαρσης στο ρέμα της Οινούσας

infoserres, 16/12/2009

Στον χείμαρρο της Οινούσας, και από εκεί στην τάφρο της Μπέλιτσας, εκτός από τα αστικά λύματα του Δ.Δ καταλήγουν και τα υγρά απόβλητα … μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης που λειτουργεί στην περιοχή και μέχρι σήμερα δεν διαθέτει αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό, όπως συμβαίνει με αντίστοιχα κέντρα στη βόρεια Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό, προκαλεί σχόλια στην τοπική κοινωνία, αφού πρόκειται για θέμα, που άπτεται της δημόσιας υγείας και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Ξέρουμε πως τα λύματα πέφτουν στο χείμαρρο, αλλά από τη στιγμή που οι αρχές έδωσαν άδεια λειτουργίας στη μονάδα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» δήλωσε στο infoserres.gr ο πρόεδρος του Δ.Δ Οινούσας Γεώργιος Πατώνης, ζητώντας περισσότερη ενημέρωση από τις αρχές, αν τα υγρά απόβλητα που είναι αποτέλεσμα διαδικασίας αιμοκάθαρσης, είναι επικίνδυνα ή όχι.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα λύματα καταλήγουν από την τάφρο της Μπέλιτσα, στον ποταμό Στρυμόνα και στη συνέχεια στις εκβολές στην Αμφίπολη, μια προστατευμένη περιοχή Natura.
Η συγκεκριμένη μονάδα είναι συνδεδεμένη με τον αποχετευτικό αγωγό του Δ.Δ της Οινούσας, που καταλήγει σε παρακείμενο χείμαρρο, όπως και η Δ.Ε.Υ.Α.Σ επιβεβαιώνει με έγγραφό της (7/11/2008) που έχει στη διάθεση του το infoserres.gr.
Στο ίδιο έγγραφο ο διευθυντής Δημήτρης Γεωργιάδης, είχε κάνει γνωστό πως υπάρχουν μελέτες για τη σύνδεση του αγωγού του Δ.Δ Οινούσας με τον σταθμό βιολογικού καθαρισμού του δήμου Σερρών, αλλά μέχρι και εκείνη τη στιγμή το έργο σύνδεσης δεν είχε υλοποιηθεί.
Eπι δημαρχίας Γιάννη Μωϋσιάδη, κατατέθηκε πρόταση στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου σύνδεσης της Οινούσας με τον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Σερρών, πρόταση που επικαιροποιήθηκε το 2009 επι Γιάννη Βλάχου. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει απόφαση για ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί, αλλά προγραμματίζεται η σύνδεση του αγωγού με τον βιολογικό καθαρισμό του νοσοκομείου Σερρών, όπως μας γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δ.Δ Οινούσας. «Έχουμε την υπόσχεση από τον δήμαρχο Σερρών, πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες σύνδεσης του αποχετευτικού μας δικτύου, με τον βιολογικό καθαρισμό του νοσοκομείου, που είναι πιο κοντά» δήλωσε, ωστόσο τα υγρά απόβλητα της συγκεκριμένης μονάδας εξακολουθούν χύνονται ανεξέλεγκτα στον χείμαρρο έξω από το χωριό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του infoserres.gr, υπάρχουν καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, πως η συγκεκριμένη μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης, απορρίπτει χωρίς επεξεργασία και χωρίς καμία εντελώς παρακολούθηση, το σύνολο των υγρών αποβλήτων της στο τοπικό αποχετευτικό δίκτυο της Οινούσας που καταλήγει στη Μπέλιτσα και στη συνέχεια στον Στρυμόνα.
Οι καταγγελίες «αγγίζουν» και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α Σερρών, που φέρονται να προχώρησαν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας αν και δεν διαθέτει αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό και αν εκ των προτέρων γνώριζαν πως τα λύματα θα χύνονται στο τοπικό δικτυο και από εκεί στον φυσικό χείμαρρο.
Μιλώντας την Τετάρτη (16/12) στο ΔΙΑΥΛΟ Ροδολίβους, ο ιδιοκτήτης της επίμαχης μονάδας Δημήτρης Δημητριάδης, παραδέχτηκε πως τα υγρά απόβλητα χύνονται στο τοπικό δίκτυο της Οινούσας, και από εκεί στον παρακείμενο χείμαρρο της Οινούσας, αλλά δεν «επηρεάζουν … κανέναν, αφού ουδείς μέχρι σήμερα διαμαρτυρήθηκε», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι αναγκαίο να διαθέτει αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό και επέρριψε ευθύνες στη ΔΕΥΑΣ για το γεγονός πως ο αγωγός της Οινούσας καταλήγει στον χείμαρρο και όχι στο βιολογικό καθαρισμό του δήμου Σερρών ή του νοσοκομείου.Τέλος όσον αφορά τον … «θόρυβο» κατηγόρησε ανταγωνιστικό κέντρο, που επίσης λειτουργεί στην περιοχή,
Το infoserres.gr ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα που έχει προκύψει με τα υγρά απόβλητα από τους εκπροσώπους της μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης, οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.
Επειδή πάντα «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό» ειδικά όταν αφορά τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, το ρεπορτάζ συνεχίζεται.

2 σχόλια:

Αποφράξεις Σπάτα είπε...

Ωραία ανάρτηση με εύστοχο επίλογο.

Εκκενώσεις βόθρων είπε...

Και ως συνήθως, περί ευθυνών, ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον.

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs