blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
17.2.12

“Τσανακούδια” το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στους Αγίους Αναργύρους Νέων Κερδυλλίων

e-simerini, 17/02/2012
Μια εκδήλωση της Τοπικής Κοινότητας Νέων Κερδυλλίων του Δήμου Αμφίπολης
 

Τα “Τσανακούδια” θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων Νέων Κερδυλλίων. Είναι μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από την Τοπική Κοινότητα Νέων Κερδυλλίων του Δήμου Αμφίπολης σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α...


Τα Τσανακούδια δεν είναι κουρμπάνι. Άλλωστε την εποχή που γίνονταν –και γίνεται- το έθιμο αυτό δεν μπορούσε η Εκκλησία να οργανώσει το κουρμπάνι. Το Κουρμπάνι θέλει σφαχτά. Έτσι «κανονίστηκε», Σαρακοστιάτικα, να τιμούν τους πολιούχους Αγίους Θεοδώρους με ένα νηστίσιμο φαγητό, φασόλια κυρίως. Την Παρασκευή της Πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής οι Επίτροποι της Εκκλησίας με τον Ιερέα γυρνούσαν στα σπίτια και μάζευαν «ότι έχετε ευχαρίστηση για αύριο». Και οι νοικοκυρές ήξεραν. Έδιναν φασόλια, ρεβύθια, φακή, λάδι, κλπ. Αυτά θα πήγαιναν στο σπίτι που θα μαγείρευε αύριο. Και το σπίτι αυτό θα ήταν ενός Εκκλησιαστικού Επιτρόπου εναλλάξ κάθε χρόνο, αλλά και λίγο τσορμπατζή. Την άλλη μέρα όλο το χωριό στην Εκκλησία (Των Αγίων Θεοδώρων). Ντυμένοι τα καλά τους όλοι και όλες μετείχαν στην Θεία Λειτουργία κοινωνούντες κιόλας…

…Μετά την Εκκλησία τραβούσε όλος ο ανδρικός κόσμος –όχι γυναίκες- στο σπίτι του Επιτρόπου για φαγητό. Μαζί με όλα τα παιδιά. Όλοι κρατούσαν στα χέρια ένα τσανακούδι -τσίγκινο ή λαμαρινένιο και ένα κουτάλι και τα χτυπούσαν- θόρυβος ορεκτικός.

Δέκα με έντεκα η ώρα έπρεπε να είναι όλα έτοιμα. Και ήταν. Τα δύο καζάνια άχνιζαν. Με τη σειρά έπαιρναν μπόλικο φαγητό, τους δίνονταν και ψωμί και όλοι έτρωγαν εκεί στην αυλή, στον δρόμο.

Τώρα πλέον τα ΤΣΑΝΑΚΟΥΔΙΑ γίνονται στο νέο Χωριό. Και πάλι των Αγίων Θεοδώρων, το Σάββατο της Α΄Εβδομάδος των Νηστειών. Και πάλι η Εκκλησία γεμάτη. Και πάλι η φασολάδα παίρνει και δίνει. Η παραπλεύρως από τον κυρίως Ναό (Αγίων Αναργύρων Νέων Κερδυλλίων Σερρών) εξαιρετική αίθουσα γεμίζει με πρόσωπα χαμογελαστά και χαρούμενα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs