blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

22.6.11

Ξενάγηση Γάλλων δημοσιογράφων στη γενέτειρα του Μ. Αλέξανδρου

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 22/06/2011
Tην ώρα που ο Γκρούεφκσι τοποθετεί αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια και του Φιλίππου Β' στην κεντρική πλατεία του Μοναστηρίου (Μπίτολα), Γάλλοι δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να περιηγηθούν στους τόπους που κατά την Αρχαιότητα αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
Αφορμή για την επίσκεψη των δημοσιογράφων από τις εφημερίδες «Le Monde», «Le Figaro», «Liberation», «Le Journal de Dimanche» και «Le Parisien» και τα περιοδικά «Paris Match» και «National Geographic», η οποία οργανώθηκε από το Μουσείο του Λούβρου και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού , αποτελεί η έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που θα φιλοξενήσει το περίφημο γαλλικό μουσείο από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.
Τους δημοσιογράφους συνοδεύουν ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ Γαλλίας, Θεόδωρος Χαρτοματσίδης, και η διευθύντρια του Τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεκά, ενώ στην αποστολή συμμετέχει γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο, που θα γυρίσει φιλμ διάρκειας 52 λεπτών με θέμα «Αλέξανδρος ο Μέγας». Το φιλμ, που αποτελεί συμπαραγωγή του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού «Arte», της ΕΡΤ και του Μουσείου του Λούβρου, θα προβάλει τα ευρήματα της έκθεσης και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, υπό το πρίσμα της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ αποσπάσματά του θα παρουσιάζονται και στο Λούβρο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Η γαλλική αποστολή επισκέφθηκε ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δίον, την Πέλλα, τους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων και της Βεργίνας. Σήμερα οι δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν στην αρχαία Αμφίπολη και τα Στάγιρα και αύριο το ταξίδι τους θα ολοκληρωθεί με κρουαζιέρα γύρω από το Αγιο Όρος.
«Πριν από το ταξίδι μας στη Βόρεια Ελλάδα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη Μακεδονία, παρά μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήταν λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε τον τόπο αυτό», εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου του Λούβρου, Μπεατρίξ Αν Λορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την έκθεση που οργανώθηκε σήμερα για Γάλλους και Έλληνες δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η ίδια δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον πλούτο των ευρημάτων στη Μακεδονία. «Κάθε τόπος έχει να δώσει κάτι ξεχωριστό στην Ιστορία της Μακεδονίας», πρόσθεσε.
Η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της μουσειολογικής μελέτης, είναι η πρώτη που οργανώνεται για την αρχαία Μακεδονία στη Γαλλία. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν 668 αντικείμενα από όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της Μακεδονίας, καθώς και περισσότερα από 300 εκθέματα από το Μουσείο του Λούβρου.
Τα εκθέματα θα χωρίζονται σε εννέα ενότητες, που θα παρουσιάζουν χρονολογικά και θεματικά την Ιστορία της Μακεδονίας, από την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.
«Η έκθεση έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς δείχνει τη συνέχεια της Μακεδονίας, και συμβολική σημασία για τη σημερινή Ελλάδα. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει γνωστή στους Γάλλους η Ελλάδα του Βορρά και να δημιουργηθεί ένα κοινό που θα επισκεφθεί στη συνέχεια και τη Μακεδονία», παρατήρησε ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Κριστιάν Τιμονιέ.
«Όταν ξεκινήσαμε την οργάνωση της έκθεσης πριν από έξι χρόνια, δεν είχαμε φανταστεί ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σ’αυτή την οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, η έκθεση αυτή δίνει το μήνυμα ότι παρά τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που προσπαθούν για το καλύτερο», πρόσθεσε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.
Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διεθνές συνέδριο για τη μακεδονική παραγωγή (2-4 Δεκεμβρίου), διάλεξη για τον Μέγα Αλέξανδρο και βραδιά αρχαίας ελληνικής μουσικής. Επίσης, θα εκδοθεί πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα 87 Ελλήνων και Γάλλων αρχαιολόγων και Ιστορικών. Επίσης, όπως επισήμανε η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαρία Βοζίκη, θα οργανωθούν συναντήσεις Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και των δομικών υλικών. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προβολής τροφίμων της Βόρειας Ελλάδας στη «Γκαλερί Λαφαγιέτ» και σε εστιατόρια του Παρισιού.
Στις δράσεις αυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες