blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
7.5.10

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ: ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ!

kathrefti, 07/05/2010

  • Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που τυχαία εντοπίστηκε στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Αμφίπολης, το Θέατρο της μεγαλύτερης και ακμαιότερης πόλης της αρχαίας Μακεδονίαςκατά τις αναφορές του Θουκυδίδη.
  • Όμως οι ανασκαφικές εργασίες που θα το έφερναν στο φως, δεν έγιναν ποτέ.
  • Σήμερα, τοπικοί φορείς όπως η Εφορία Αρχαιοτήτων, ηΝομαρχία και ο Δήμος Αμφίπολης, αλλά και ενεργοποιημένοι πολίτες όπως ο Σερραίος σκηνοθέτης Τάκης Χατζόπουλος (εκπομπή «Παρασκήνιο»), ανέλαβαν δράση.
  • Μαζί τους και το «Διάζωμα» με επικεφαλής τον πρ. υπουργόΣταύρο Μπένο και επιτελείο επιστημόνων του χώρου της αρχαιολογίας.
  • Σκοπός τους, να επικαιροποιήσουν το αίτημα για την έναρξη της ανασκαφής και αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης!
  • Περιμένοντας το Υπουργείο να ιεραρχήσει ψηλά το θέμα, και σε αναμονή της εκταμίευσης των χρημάτων που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής έκτασης, η ΝομαρχίαΣερρών, πήρε σημαντικές αποφάσεις.
  • «Θα χρηματοδοτήσουμε και μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων  τις ανασκαφικές εργασίες στο χώρο, ώστε να βοηθήσουμε το έργο των αρχαιολόγων και να επισπεύσουμε την αποκάλυψη του μνημείου»τόνισε ο Νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης.
  • «Είμαστε πολύ κοντά στο ναξεκινήσουμε και αυτό θα είναι καλό για όλους. Η συμπαράσταση του «Διαζώματος», της Νομαρχίας και άλλων τοπικών φορέων στις δικές μας υπηρεσιακές ενέργειες, ήταν καθοριστική» δήλωσε στον «Κ» και η Προϊσταμένη της ΚΗ Εφορίας των Σερρών, ΑρχαιολόγοςΚατερίνα Περιστέρη, ενώ
  • ο Δήμαρχος ΑμφίποληςΠέτρος Πετρίδηςστάθηκε ιδιαίτερα «στην αναβάθμιση της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής και τααναπτυξιακά οφέλη που θα προκύψουν από την ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου».

  • Ο Αλέκος Κοχλιαρίδης δημοτικός Σύμβουλος τώρα, ο οποίος συνέδεσε την επαγγελματική του ζωή με τον αρχαιολογικό χώρο θυμάται μιλώντας στη στήλη: «Το 1982στον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, έφτασε μία πληροφορία πως κάτοικος της Αμφίπολης είχε ανάποδα στο κατώφλι του σπιτιού του, μία επίγραφη πλάκα από το αρχαίο Στάδιο της πόλης, που από τη δεκαετία του `30 ήταν κάτι σανλατομείο για την περιοχή. Όποιος χρειαζόταν μάρμαρα, πήγαινε και ξεσήκωνε από κει όσα ήθελε!
  • Η πλάκα αυτή ήταν αφορμή για τονΛαζαρίδη να ψάξει για το αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης στο χώρο του Σταδίου. Και πραγματικά. Σε βάθος 6-7 μέτρων, βρέθηκε τοπρώτο κομμάτι από τη σκηνή του. Η ανασκαφή δεν προχώρησε, αφενός γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι του Θεάτρου βρισκόταν κάτω απόιδιόκτητο χωράφι με ελιές και αφετέρου γιατί η Αμφίπολη έιχε την ατυχία να πεθάνει ο μεγάλος αρχαιολόγος το 1985 και πολλά πράγματα να σταματήσουν».

  • Αναμένοντας λοιπόν (θα μου πείτε πόσα να περιμένεις μέσα σ` αυτή την τρέλα που ζει η χώρα;) τις υπεσχημένες κρατικέςχρηματοδοτήσεις, αξίζει να σημειωθεί πως ηΝομαρχία αποφάσισε να αναλάβει και τηχρηματοδότηση της άλλης μεγάλης και φιλόδοξης ανασκαφήςστην Αμφίπολη, που στοχεύει στην εύρεση του τάφου της Ρωξάνης και του μικρού γιού του Μ. Αλεξάνδρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs