Από τη μια η ζωντάνια και η αυθεντικότητα της πόλης και από την άλλη η ηρεμία και γαλήνη του δάσους του Λαϊλιά. Η λίμνη Κερκίνη με τα μαγικά της τοπία, το σπήλαιο Αλιστράτης με τους θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, η αρχαία Αμφίπολη, η παραλία των Νέων Κερδυλίων, τα οχυρά και βεβαίως τα ιαματικά λουτρά. Τελικά, αυτός ο νομός τα έχει όλα!!!
Αποστολή - φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)
Ενα ταξίδι στο νομό Σερρών σίγουρα θα σας μαγνητίσει και θα σας προ(σ)καλέσει να ξαναγυρίσετε. Γιατί ένα ταξίδι στο νομό Σερρών συνδυάζει τον πολιτισμό, την ιστορία, την ταχύτητα, την περιπέτεια, την απόλαυση, τη συγκίνηση, τη χαλάρωση!
Τι λέτε, είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις μαγευτικές διαδρομές μας; Ογδόντα τέσσερα χιλιόμετρα χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη από τις Σέρρες, μια πόλη αυθεντική, που διατηρεί την ταυτότητα και τον πολιτισμό της και την οποία χαρακτηρίζει η μεγάλη εμπορική της κίνηση αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή της. Πολλοί οι φοιτητές που ζουν στην πόλη, κοντά στους 8.000, οπότε καταλαβαίνετε ότι στο σύνολο των 100.000 κατοίκων αποτελούν πόλο έλξης για τα αμέτρητα μπαράκια και καφετερίες, τα ταβερνάκια και τα φημισμένα σουβλατζίδικα που βρίσκονται το ένα πλάι στ' άλλο στους πεζόδρομους της πόλης.


Η κεντρική πλατεία των Σερρών, η πλατεία Ελευθερίας, περιτριγυρίζεται από καφετερίες και ζαχαροπλαστεία με τους φημισμένους ακανέδες, φαστφούντ, τράπεζες αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται από το 1970 στο Μπεζεστένι (κλειστή σκεπασμένη αγορά), ένα κτίσμα από τα τέλη του 15ου αιώνα. Αξίζει η επίσκεψη στο μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα όλων των περιόδων από θέσεις του νομού, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η συλλογή επιτύμβιων στηλών (τηλ. 23210/22.257, ώρες επίσκεψης 08.30 - 15.00, εκτός Δευτέρας).
Αφήνουμε πίσω μας την πόλη των Σερρών (αρχαία Σίρις ή Σίρρα), διασχίζουμε την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων (περιοχή γεμάτη πλατάνια και τρεχούμενα νερά, χώρος αναψυχής των Σερραίων) και ύστερα από 1 χλμ. φτάνουμε στην Αρχαία Βυζαντινή Ακρόπολη, απ' όπου φαίνεται πανοραμικά όλη η πόλη.

Από κει και πέρα ο δρόμος ανηφορίζει για τον ορεινό όγκο του Λαϊλιά, όπου ύστερα από συνολικά 28 χιλιόμετρα προσεγγίζουμε το χιονοδρομικό κέντρο, πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους κατά τους χειμερινούς μήνες. Ξέρετε όμως κάτι; Το δάσος του Λαϊλιά είναι πανέμορφο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου! Εχει μονοπάτια και τοποθεσίες που θα σας συνεπάρουν με την ομορφιά τους!
Διαθέτει ένα σαλέ ανακαινισμένο (τηλ. 23210/ 58.783) με μεγάλες τζαμαρίες και θέα στην πίστα, ενώ 3 χλμ. πιο κάτω είναι και το καταφύγιο του ΕΟΣ Σερρών που εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες Φίλιππος και Μιχάλης, το 'χουν ανακαινίσει και είναι ό,τι πρέπει να πάρεις την παρέα σου και να... ξεχαστείς μπροστά στο τζάκι με κουβεντούλα και μεζεδάκι (τηλ. 23210/62.400).
Πάμε βαρκάδα;
Η λίμνη της Κερκίνης αποτελεί μοναδική εμπειρία, ενώ προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Θέλετε βαρκάδα στο παραποτάμιο δάσος, στις αποικίες των πουλιών, όπου θα δείτε από κοντά κορμοράνους και σταχτοτσικνιάδες, αργυροπελεκάνους και χουλιαρομύτες; 'Η μήπως προτιμάτε το κανό, έτσι για να ανέβει λιγάκι η αδρεναλίνη σας κάνοντας και σεις κουπί; Ποδηλασία, πεζοπορία ή ιππασία; Μήπως φωτογραφία ή παρατήρηση πουλιών;
Ενα να γνωρίζετε, ότι βρίσκεστε σ' έναν από τους 10 διεθνούς σημασίας υδροβιότοπους, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Η λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1982, όταν κατασκευάστηκε νέο φράγμα στο Λιθότοπο, η λειτουργία του οποίου δημιουργεί εποχιακή αυξομείωση της στάθμης του νερού μεταξύ φθινοπώρου (χαμηλότερη στάθμη) και άνοιξης (υψηλότερη).


Στο φυσικό της περιβάλλον έχουν καταγραφεί περισσότερα από 620 είδη φυτών, πάνω από 300 είδη σπάνιων πουλιών, 1.000 είδη εντόμων (120 είδη πεταλούδας), 31 είδη ψαριών, 22 είδη ερπετών ενώ φιλοξενούνται και πάνω από 1.000 νεροβούβαλοι.

Tόμους ολόκληρους μπορεί να γράφει κανείς για τη λίμνη της Κερκίνης, και μέρες ολόκληρες να αφιερώσει κοντά της, αφού ο ρόλος της είναι πολλαπλός. Αυτό όμως που πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε είναι ότι οφείλουμε να τη σεβόμαστε για να συνεχίσει και κείνη να μας χαρίζει τις ομορφιές της!
Σπήλαια, φαράγγια και αρχαία
Κατευθυνόμαστε νοτιοανατολικά του νομού και συγκεκριμένα επισκεπτόμαστε το σπήλαιο της Αλιστράτης, το οποίο βρίσκεται στη θέση Πετρωτό, 6 χλμ. από την ομώνυμη κωμόπολη. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε από φαινόμενα χημικής και μηχανικής αποσάθρωσης που ξεκίνησαν πριν 2 εκατ. χρόνια και προκαλούνται από τη ροή του νερού πάνω σε διάφορα πετρώματα στα έγκατα της γης.
Ξεδιπλώνεται σε κύριες και δευτερεύουσες διαδρομές συνολικού μήκους 3 χλμ., ενώ οι επιβλητικοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες πραγματικά αφήνουν τον επισκέπτη άφωνο. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή, στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 70% - 75% (τηλ. 23240 /82.045, θερινή περίοδος 09.00 - 21.00, χειμερινή 09.00 - 18.00).


Σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο είναι το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, μήκους 15 χλμ. Για να το προσεγγίσετε, τα καταλληλότερα σημεία είναι η περιοχή των «Γαλάζιων Νερών» και ο σταθμός της Αγγίστας, εκεί όπου βρίσκεται και η πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας.
Από κει κατηφορίζουμε προς την Αμφίπολη, έναν από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και μια από τις σημαντικότερες εστίες ελληνισμού των μακεδονικών και ρωμαϊκών χρόνων. Εκεί θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό της χώρο, ο οποίος εντυπωσιάζει με τα λαμπρά δείγματα του παρελθόντος της πόλης, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο, με σπάνια ευρήματα απ' όλη την ιστορική διαδρομή της αρχαίας πόλης (τηλ. 23220/32.474, ώρες 08.30 - 15.00, εκτός Δευτέρας). Σύμβολο της πόλης αναμφισβήτητα αποτελεί ο Λέων της Αμφίπολης, το επιβλητικό αυτό μαρμάρινο μνημείο, το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.


Στο οχυρό του Ρούπελ
Βόρεια τώρα του νομού, ανάμεσα στα όρη Μπέλες και Αγκιστρο, επισκεπτόμαστε το οχυρό του Ρούπελ, το οποίο ανακαλεί στιγμές δόξας και ηρωισμού της ελληνικής Ιστορίας. Είναι το μεγαλύτερο από τα συγκροτήματα οχυρών που κατασκευάστηκαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σ' όλη τη γραμμή Μεταξά. Σημαντική ημερομηνία αποτελεί η 10η Απριλίου 1941, ημέρα παράδοσής του, που όμως συνοδεύτηκε από σημαντικές απώλειες των κατακτητών.


Βρίσκεται σε υψόμετρο 322 μ., στα σύνορα με τη Βουλγαρία, πολύ κοντά στο χωριό Προμαχώνας. Διαθέτει υπόγειους χώρους 17 μ. κάτω από τη γη, συνολικής έκτασης 6.100 μ. Πρόκειται για ένα ιστορικό αξιοθέατο, το οποίο λειτουργεί ως μνημείο και η επίσκεψη σ' αυτό περιλαμβάνει ξενάγηση από αξιωματικό του Στρατού στις στοές του οχυρού, στο Ηρώο στην κορυφή του λόφου αλλά και στο μουσείο (τηλ. 23210 95102 begin_of_the_skype_highlighting              23210 95102      end_of_the_skype_highlighting).
Χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά
Ο νομός Σερρών είναι προικισμένος από τη φύση και όσον αφορά τις πλούσιες ιαματικές πηγές του. Και εμείς δε θα αφήσουμε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.
Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκεται το Σιδηρόκαστρο, το οποίο φημίζεται για το υδροθεραπευτήριό του με τα ιαματικά νερά. Διαθέτει παραδοσιακή πισίνα τύπου χαμάμ, ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες καθώς και ξενοδοχείο (τηλ. 23230/ 22.422).

Λίγο πιο πέρα, στο ακριτικό χωριό Αγκιστρο, λειτουργούν και κει ιαματικά λουτρά, με ομαδικούς λουτήρες και ένα βυζαντινό χαμάμ το οποίο χρονολογείται από το 1100 μ.Χ. Τα νερά των λουτρών είναι κατάλληλα για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων, ιδανικά όμως και για την απόλυτη χαλάρωση και ευεξία (τηλ. 23230/41.420). Δίπλα στα λουτρά λειτουργεί ξενοδοχείο, ενώ και στο χωριό έχουν ανοίξει αρκετοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα.

Info
- Οι Σέρρες απέχουν 84 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Απόσταση από Σέρρες: λίμνη Κερκίνης 40 χλμ., χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά 28 χλμ., λουτρά Σιδηροκάστρου 30 χλμ., λουτρά Αγκίστρου 50 χλμ., σπήλαιο Αλιστράτης 47 χλμ., Αρχαία Αμφίπολη 55 χλμ.
- Στην πόλη των Σερρών, λειτουργεί από το 1998 το Αυτοκινητοδρόμιο, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, με το μήκος της πίστας να φτάνει τα 3.186 μ. και το πλάτος τα 12 - 15 μ. Φιλοξενεί πολλούς ελληνικούς και διεθνείς αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, ενώ λειτουργεί και πίστα κάρτινγκ της Λέσχης Αυτοκινήτου Σερρών (τηλ. 23210/39.699, 52.592, www.lams.gr).
- Πανέμορφο είναι και το όρος Μπέλες, καθώς και τα χωριά Κάτω και Ανω Πορόια, τα οποία διαθέτουν φιλόξενους ξενώνες, ταβέρνες, γυναικείο συνεταιρισμό, εργαστήρια, άλογα για ιππικές διαδρομές κ.ά.
- Στην Κερκίνη λειτουργεί η οικοτουριστική μονάδα «Οικοπεριηγητής» με περιβαλλοντικές δραστηριότητες στη λίμνη και τη γύρω περιοχή καθώς και ξενώνας για διαμονή (τηλ. 23270/ 41.450).
- Φεύγοντας από το νομό, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας ακανέδες (φημίζεται ο «Ρούμπος» από το 1927, στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο των Σερρών), βουβαλίσιο κρέας, παραδοσιακά γλυκά, λικέρ, ζυμαρικά από τους συνεταιρισμούς και τα διάφορα μαγαζάκια κ.ά. Επίσης, στο κέντρο της πόλης, επί της Ερμού 76, λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες ο «Μανδραγόρας» με προϊόντα deli απ' όλη την Ελλάδα και όχι μόνο (τηλ. 23210 66064 begin_of_the_skype_highlighting              23210 66064      end_of_the_skype_highlighting).
- Για τη διαμονή σας, από τις καλύτερες επιλογές στην πόλη των Σερρών είναι το «Elpida Resort & Spa» το οποίο διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες με όλες τις ανέσεις, καφέ μπαρ, εστιατόριο με εξαιρετικές γκουρμέ γεύσεις, αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, τμήμα spa, γυμναστήριο, εσωτερική και εξωτερική πισίνα (τηλ. 23210/20.000, www.elpidahotel.eu).
- Διασκεδάσαμε στα καφέ μπαρ της πόλης αλλά και στη μουσική ταβέρνα «Το Στέκι» του Δημήτρη Ψαρρά στη Νέα Ζίχνη. Το μαγαζί έχει ιστορία από το 1956 (τηλ. 23240/ 22.318)/