blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
26.5.09

Μουσείο Αμφίπολης

Μια «ξενάγηση» στην αρχαιότητα, από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους μπορεί να έχει κανείς μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου της Αμφίπολης. Μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης, κτερίσματα που δίνουν το στίγμα μιας μακρινής στο βάθος του χρόνου καθημερινότητας αποτυπώνουν συνήθειες, ήθη, έθιμα, οικονομία, όλες εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που ορίζουν τη λειτουργία μιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση, άρτια δομημένης και λειτουργικής έτσι όπως ορίζεται σε κάθε εποχή από την πρόοδο και την ακμή.

Το Μουσείο ήδη από μόνο του σαν εγχείρημα έχει να μιλήσει για την δική του ιστορία ύπαρξης. Η έμπνευση αλλά και το μέλημα της υλοποίησης ενός χώρου όπου θα στεγαζόταν η πλούσια ιστορία αυτού του τόσο σημαντικού αστικού κέντρου της Μακεδονίας, ανήκει σε μία μορφή της ελληνικής Αρχαιολογίας, τον Δημήτριο Λαζαρίδη. Υπό την δική του καθοδήγηση, αρχικά ως εφόρου αρχαιοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και στη συνέχεια ως γενικού επιθεωρητή αρχαιοτήτων, το Μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Αργύρη Μπακιρτζή, άρχισε να χτίζεται το 1976, διακόπηκε ένα χρόνο μετά για να ξαναρχίσει το 1984 και να ολοκληρωθεί το 1995. Μικρό αλλά με πολύ καλή αισθητική αποτελεί σήμερα ένα «κόσμημα» και έναν σημαντικό πλούτο για το γραφικό χωριό της νέας Αμφίπολης και φυσικά για τον Νομό Σερρών.

Η «βόλτα» στην αρχαιότητα αρχίζει με χρονολογική σειρά. Σύντομες «σελίδες» ιστορίας της κάθε περιόδου, αναρτημένες στους τοίχους ανοίγουν παράθυρα γνώσης και πλαισιώνουν την εικόνα των εκθεμάτων. Προϊστορικοί, Πρώιμοι ιστορικοί, Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι, (με τα Ιερά, την Δημόσια και ιδιωτική ζωή, τα Νεκροταφεία), Ρωμαϊκοί, Παλαιοχριστιανικοί, και Βυζαντινοί, είναι ενότητες που ξετυλίγονται για τον επισκέπτη μέσα από σκεύη καθημερινής χρήσεως, όπως οι υπέροχοι αμφορείς, νομίσματα, εντυπωσιακά κοσμήματα, αγάλματα και φυσικά ψηφιδωτά μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές της δεκαετίας του 1960-1970.

Όσο κι αν φαίνεται απομακρυσμένο- και είναι- από την κυρίως τουριστική ζώνη της περιοχής το Μουσείο της Αμφίπολης έχει 30.000- 40.000 επισκέπτες το χρόνο, κατά το ήμισυ ξένους, κυρίως βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες. Η επισκεψιμότητά του έχει σταθερή άνοδο κάθε χρόνο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 1995, όταν άνοιξε, οι επισκέπτες ήταν μόνο 15.000.

Την άνοιξη γίνεται τόπος μάθησης για τους μαθητές των σχολείων με διάφορα πολιτιστικά προγράμματα ορισμένα εκ των οποίων εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ.

Το Μουσείο αναπτύσσει παράλληλα και πολλές συνεργασίες με ξένους ερευνητές που ενδιαφέρονται για τις ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει φιλοξενία σε πολλούς από αυτούς αλλά και σε φοιτητές διεθνών πανεπιστημίων που διεξάγουν μελέτες για τις διδακτορικές τους.

Η τιμή εισόδου είναι 2 ευρώ και οι ώρες λειτουργίας του από φέτος, είναι από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 15:00 το απόγευμα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρότεινα να αυξηθεί η τιμή εισιτηρίου!!!
Σίγουρα η επίσκεψη και η γνωριμία με την αρχαία κληρονομιά αξίζει κάτι παραπάνω από το αντίτιμο ενός καφέ..!!!Και μάλιστα καφέ στο χέρι..!
Θα συμφωνείτε,ασφαλώς..!!!!!

Ευχαριστώ!!!
Υ.Γ.
Ως καταγόμενη εκ Σερρών,κάτοικος Αθηνών,θα το επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία!!!

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs