blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
24.9.11

Κουρήτος: «Με το τραγούδι με το κρασί», γιορτάζει απόψε το Ροδολίβος Σερρών

typosthes, 24/09/2011
Μιλούν στον «Τ.Θ.» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Γιώργος Βογιατζής και ο νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, Χρήστος Βακάλης...

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
«Με το τραγούδι, με το κρασί», όπως τραγουδούσε στο δίσκο του «Χαράτσι» ο αλησμόνητος Σαλονικιός τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου, πορεύονται απόψε το βράδυ κάτοικοι και επισκέπτες στο Ροδολίβος, του δήμου Αμφίπολης Σερρών. Έχοντας φέτος αρκετούς λόγους παραπάνω απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές, θέλουν να ξορκίσουν τα κυβερνητικά χαράτσια, με τι άλλο, με τον περίφημο «Κουρήτο», τη γιορτή κρασιού και αμπέλου, που καθιερώθηκε πλέον και φέτος γίνεται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.
Ο δήμαρχος Αμφίπολης Γ. Βογιατζής
«Αυτή η γιορτή εντάσσεται στο σύνολο των εκδηλώσεων και των θεσμών που θέλουμε να στηρίξουμε, προκειμένου να βγάλουμε τον δήμο προς τα έξω. Να φύγουμε από το μικρό …τσόφλι που μας περιβάλλει και να βγάλουμε μια θετική εικόνα προς τα έξω», τονίζει στον «Τ.Θ.», ο δήμαρχος Αμφίπολης κ. Γιώργος Βογιατζής και συνεχίζει: «Είναι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις μας, ο δήμος τη στηρίζει και στοχεύουμε να την κάνουμε πιο αναγνωρισμένη στον Ελλαδικό χώρο και γιατί όχι και στον Ευρωπαϊκό». Όπως τονίζει στη συνέχεια ο δήμαρχος, σκοπός τους είναι να εξωτερικεύσουν τα τοπικά προϊόντα, όπως είναι το κρασί, μιας και το Παγγαίο φημίζεται γι’ αυτό, έχει σχέση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μας θυμίζει ότι μεγάλοι οινοποιοί της περιοχής, Λαζαρίδης, Βιβλία Χώρα, ποντάρουν στο Παγγαίο σαν όνομα. «Άρα», τονίζει ο δήμαρχος Αμφίπολης, «μας ενδιαφέρει η σύνδεση του Παγγαίου με τα καλά κρασιά της περιοχής, δηλαδή να λέμε Παγγαίο και να το συνδέουμε με το καλό κρασί πέρα από τα άλλα που έχει η περιοχή».
Ο θεσμός στηρίζεται ηθικά και οικονομικά
Όπως επισημαίνει ο κ. Βογιατζής, ο δήμος Αμφίπολης στηρίζει ενεργά τον θεσμό, τόσο ηθικά, όσο και οικονομικά με ένα σημαντικό ποσό. Φέτος μάλιστα, ο «Κουρήτος», προβλήθηκε στο περίπτερο του Νομού Σερρών που ήταν τιμώμενος νομός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο πρώτος δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού δήμου Αμφίπολης, ήταν η ψυχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους και εμπνευστής του «Κουρήτου». Ωστόσο, φέτος δίνει το παρών του από άλλο πόστο. «Φέτος από άλλο πόστο παρακολουθώ και υποστηρίζω», μας λέει χαρακτηριστικά. «Είμαι κοντά τους, παρακολουθώ την όλη διοργάνωση και συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλους, υπάρχει μια συνέχεια. Είναι η ίδια ομάδα που συνεχίζει, οπότε δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, θα πάνε όλα καλά», τονίζει.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Χρ. Βακάλης
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, κ. Χρήστος Βακάλης, εξομολογείται στον «Τ.Θ.», ότι το γεγονός τον γεμίζει απόλυτα καθώς όπως λέει, «περνούν οι ώρες ευχάριστα και δημιουργικά. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος», μας λέει, «γιατί βλέπω ότι προχωράμε, τα καταφέρνουμε και με το υπόλοιπο δ.σ. το ίδιο καλά όπως πριν…». Όταν του επισημαίνουμε ότι πήρε στις πλάτες του ένα μεγάλο θεσμό, ξεδιπλώνει τις προθέσεις του λέγοντας ότι επιθυμεί να δώσει το κάτι παραπάνω στον «Κουρήτο». «Καλέσαμε όλους τους συλλόγους του δήμου, να παρουσιάσουν ο καθένας ότι θέλει. Θα υπάρχει ένα σταντ για κάθε σύλλογο απ’ όλο το δήμο Αμφίπολης. Κάθε σχολείο θα κάνει ένα έργο με θέμα τη γειτονιά και θα το παρουσιάσει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στόχος μας», τονίζει ο πρόεδρος, «είναι να δεθεί ο δήμος με τα παιδιά και όλους τους κατοίκους του διευρυμένου δήμου Αμφίπολης.
Τα φετινά δρώμενα του «Κουρήτου»
Για όγδοη λοιπόν χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους, διοργανώνει απόψε σε συνεργασία με το δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Ε.Β. Επιμελητήριο Σερρών και την Unesco Σερρών, τη Γιορτή κρασιού «Κουρήτος». Η φετινή γιορτή περιλαμβάνει: 1. Έκθεση επώνυμων κρασιών απ’ όλη την Ελλάδα, 2. Λαϊκά δρώμενα του κρασιού και παιδικά παιχνίδια, 3. Διαγωνισμό κρασιού, 4. Έκθεση με Θέμα : «Η γειτονιά μας -Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς», 5. Τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά κεράσματα, 6. Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι, 7. Έκθεση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου: α) Κούκλες του Δημοτικού κουκλοθέατρου" Τιριτόμπα " Λάρισας, β) Χειροποίητες κούκλες της γιαγιάς από τις γυναίκες του Ροδολίβους και γ) Ομαδικό κολάζ μαθητών των σχολείων του Δήμου Αμφίπολης με θέμα: «Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς». Η γιορτή κρασιού Κουρήτος, που γίνεται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου στο Ροδολίβος συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα να γευτούν παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσουν το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσουν στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού μέχρι τα ξημερώματα. Αν πάλι έχουν το χρόνο να επισκεφθούν από νωρίς το Ροδολίβος, τότε θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν τα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά καπνομάγαζα, τα μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά του σπίτια. Το Ροδολίβος, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός 2.500 κατοίκων που βρίσκεται ριζωμένος, σε υψόμετρο 380 μ., στους πρόποδες του ιστορικού όρους Παγγαίου. Ένα βουνό συνδεμένο με το μύθους και τους θρύλους της προϊστορικής Θράκης. Διόνυσος, Λυκούργος, Ρήσος, Θησέας, είναι κάποια από τα γνωστά μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Παγγαίο. Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs