blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
29.7.11

Σε… περιπέτειες ο Δήμος Αμφίπολης

e-simerini, 29/07/2011
Σε σοβαρές… περιπέτειες μπαίνει, πλέον, ο Δήμος Αμφίπολης, μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού 2011, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή...

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δήμος Αμφίπολης έχει πλέον πληθυσμό μόλις 9.150 κατοίκους, εκ των οποίων οι 4.390 είναι άνδρες και οι 4.760 είναι γυναίκες. Ο Δήμος Αμφίπολης δεν «πιάνει» πλέον το όριο των 10 χιλιάδων κατοίκων και το γεγονός αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά, αλλά και βάζει τις… βάσεις για ένα αβέβαιο μέλλον. Το ενδεχόμενο ο Δήμος Αμφίπολης, στη δεύτερη φάση του Καλλικράτη, να προσαρτηθεί στο Δήμο Νέας Ζίχνης, φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από ορατό για πολλούς, που ήδη εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους.

Δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 10.000 κατοίκους
Αλλαγή δεδομένων στο Δήμο Αμφίπολης;

Εγκληματική αδιαφορία ή ανικανότητα χρεώνει στη δημοτική αρχή, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κ. Τσιρογιάννης

«Ενός κακού μύρια έπονται», λέει ο λαός και αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Δήμου Αμφίπολης. Οι παράγοντες της περιοχής περίμεναν με περισσή αγωνία και ανησυχία, τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2011, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία και θα προσδιόριζαν το μέλλον του Δήμου Αμφίπολης, ο οποίος ουσιαστικά ήταν στα… όρια των «προδιαγραφών» του «Καλλικράτη», έχοντας κατά λίγο ξεπεράσει τους 10 χιλιάδες κατοίκους, προϋπόθεση απαραίτητη για τη δημιουργία ενός Καλλικρατικού Δήμου.
Τα μηνύματα που έπαιρναν οι παράγοντες της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν καλά και τα επίσημα αποτελέσματα, ήρθαν ουσιαστικά ως επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δήμος Αμφίπολης έχει πλέον πληθυσμό μόλις 9.150 κατοίκους, εκ των οποίων οι 4.390 είναι άνδρες και οι 4.760 είναι γυναίκες. Ο Δήμος Αμφίπολης δεν «πιάνει» πλέον το όριο των 10 χιλιάδων κατοίκων και το γεγονός αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά, αλλά και βάζει τις… βάσεις για ένα αβέβαιο μέλλον. Το ενδεχόμενο ο Δήμος Αμφίπολης, στη δεύτερη φάση του Καλλικράτη, να προσαρτηθεί στο Δήμο Νέας Ζίχνης, φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από ορατό για πολλούς, που ήδη εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους. Προβληματισμοί, όμως, εκφράσθηκαν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της απογραφής, καθώς διατυπώθηκε η διαπίστωση πως η δημοτική αρχή Αμφίπολης δεν κινήθηκε μεθοδευμένα και σωστά, έτσι ώστε να αποφύγει τις «σκοπέλους» και τα μελλοντικά προβλήματα.
Αποτέλεσμα της αδράνειας της δημοτικής αρχής, ήταν η αισθητή μείωση του πληθυσμού, που βάζει όμως και σε σοβαρές… περιπέτειες το μέλλον του Δήμου Αμφίπολης.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Αμφίπολης Κώστα Τσιρογιάννη, στο Ε.Β.:
«Από μέρους της δημοτικής αρχής υπήρξε μία εγκληματική αδιαφορία ή ανικανότητα να συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργούνταν στο νεοσύστατο Δήμο Αμφίπολης, εάν ο πληθυσμός έβγαινε κάτω από δέκα χιλιάδες, που ήταν το όριο του παραδεκτού πληθυσμού, για τη δημιουργία ενός Καλλικρατικού δήμου. Έτσι ο Δήμος Αμφίπολης, εκτός από τη μείωση των χρηματοδοτήσεων, η οποία ίσως ξεπεράσει το 25% των σημερινών εσόδων, πλέον μπαίνει σε περιπέτειες, αφού γίνεται ένας Δήμος δεύτερης ταχύτητας, ο μικρότερος στην Κεντρική Μακεδονία και από τους μικρότερους πανελλαδικά, Καλλικρατικούς Δήμους. Η κατάσταση είναι, πλέον, μη ανατρέψιμη και το κλείσιμο των γυμνασίων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών φαντάζουν πταίσμα μπροστά σε κακούργημα. Τα χειρότερα έρχονται, πλέον, με μαθηματική ακρίβεια».
Το γεγονός της μείωσης του πληθυσμού, δημιουργεί επιπλέον πρόσφορο «έδαφος», σε όσους επιθυμούν- και κινούνται ανάλογα μάλιστα- την προσάρτηση του δημοτικού διαμερίσματος Κερδυλλίων, στο Δήμο Βισαλτίας.
Οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά τις 15 Αυγούστου.

Ζωή Χειμωνίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs