blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
18.7.11

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΕ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 3,5

e-simerini, 18/07/2011
«Χαρακτήρα υπηρεσιακό η παρουσία μου στο νομό Σερρών», υποστήριξε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη...


Επίσκεψη στο νομό Σερρών πραγματοποίησε χθες ,Παρασκευή 15 Ιουλίου ,η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η γενική γραμματέας συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου επισκέφτηκε το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Κατερίνα Περιστέρη και με την αναπληρωτή διευθυντή της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Δαδάκη και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που γίνονται στο χώρο .
Το μεσημέρι επισκέφτηκε την πόλη των Σερρών . Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σερρών κ.Πέτρο Αγγελίδη στο γραφείο του στο δημαρχείο ,όπου είχαν συζήτηση για διάφορα θέματα που άπτονται του υπουργείου πολιτισμού και έχουν σχέση με το δήμο Σερρών. Στη συνέχειαέκαναν επιτόπιο έλεγχο στο κτήριο της δημοτική αγορά των Σερρών αφού τις επόμενες μέρες στο κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων θα συζητηθεί για μια ακόμη φορά το θέμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Σερρών γιατην κατεδάφιση του κτηρίου . Ακολούθως επισκέφτηκαν το δημοτικό θέατρο « Αστέρια» .
Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε το Επισκοπείο όπουέγινε δεκτή από τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο . Μαζί με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη η γενική γραμματέας επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου . Στο μοναστήρι την υποδέχθηκαν οι μοναχές και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης . Η επίσκεψη της γενικής γραμματέας του υπουργείουΠολιτισμούκ. Λίνας Μενδώνη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στοΑκριτοχώρι .

Επίσκεψη στο δημαρχείο Σερρών
Ο δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης σε δηλώσεις του για την επίσκεψη της κ. Μενδώνη τόνισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω την γ.γ.κ. Μενδώνη για την τιμή που μου έκανε να με επισκεφτεί στο δημαρχείο Σερρών. Με την γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού συζητήσαμε διάφορα θέματα που άπτονται του υπουργείου Πολιτισμού και έχουν σχέση με τον δήμο μας»
Αναφορικά με τα θέματα που συζήτησε με την κ. Μενδώνη ,ο κ. Αγγελίδης δήλωσε «Έθεσα θέματατων διαφόρων μνημείων που έχουμε στο δήμο μας , Όπως για την Ιερά Mονή Τιμίου Προδρόμου ,την οποία θα επισκεφτεί στη συνέχεια .Πρότεινα η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου να ενταχθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco ξέρουμε ότι είναιμια επίπονη και μακρόχρονη διαδικασίαόμως το υπουργείο πολιτισμού θa μας βοηθήσει για να εντάξουμε το μοναστήρι στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco . Έθεσα το θέμα της ανακαίνισης του Βυζαντινού τείχους και του Πύργουτου Ορέστη στην ακρόπολη των Σερρών ,το θέμα της ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου του Ορφέα ,όπως επίσης και τα διάφορα οθωμανικά μνημεία που έχουμε .Επίσης ενημέρωσα την γενική γραμματέα για το πολιτιστικό πάρκοστο πρώην στρατόπεδοΠαπαλουκά και για τις προθέσεις μας να φιλοξενήσουμε σε ένα από τα διατηρητέα κτήρια του στρατοπέδου Παπαλουκά το Μουσείο Ξενάκη για το οποίο έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες αλλά και χορηγίες –το τόνισα αυτό- Σερραίων πολιτών ,βρίσκεται αυτή η διαδικασία σε ένα καλό στάδιο και θα χαρώ πολύ η κ. γενική γραμματέας να κάνει τα εγκαίνια σύντομα ,εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε . Ενημέρωσα την κ.Μενδώνη για τα εκατό χρόνια που θα γιορτάσει η πόλη μαςαπό την απελευθέρωσή της, το 2013 και για διάφορες εκδηλώσεις που θα κάνουμε . Βεβαίως ενημέρωσα και το θέμα της Δημοτικής Αγοράς ,την οποία θα επισκεφτούμε αμέσως μετά».
«Ευχαριστώ πολύ τον κ. Δήμαρχο για την υποδοχή που μου έκανε και την φιλοξενία. Πράγματι όπως ο ίδιος σας είπε μου έκανε μια ενημέρωσηγια όλα τα θέματα που αφορούν ευρύτερα τον πολιτισμό στο δήμο των Σερρών και όχι μόνο του υπουργείου πολιτισμού .Εξήγησα στον κ. δήμαρχο ότι εδώ βρισκόμαστε στα πλαίσια μιας υπηρεσιακής επίσκεψης την οποία κάνουμε σε όλη την Ελλάδα με ένα κλιμάκιο ,οι οποίοι δεν ήταν εδώ σκόπιμα να μαζευτούν όλοι για να δούμε τα έργα που το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αυτά που πρόκειται να εντάξει και πως θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις περιφερειακές μας υπηρεσίες στο να εκτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τους».
Ηγενική γραμματέας αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο νομό Σερρών, τόνισε «Ερχόμαστε από τηνΑμφίπολη ,ήμασταν στην Αμφίπολη όπου γίνονται έργα στο νομό Σερρώναπό το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού και αμέσως μετάμαζί με τον σεβασμιώτατομητροπολίτη κ. Θεολόγο θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου ,το ξέρω πολύ καλά και από τον υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη και από τους βουλευτές του νομού ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητό μνημείο στο λαό των Σερρών ,είναι ένα μνημείο σύμβολο για την πόλη και όλοι επιθυμούν την αποκατάσταση του κυρίως μετά την πρόσφατη πυρκαγιά»

Έργα 3,5 εκατομμυρίων στην Ιερά Μονή Τιμίου προδρόμου
« Όπως είπα στον κ. Δήμαρχο το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού μετά από συνάντηση όλων των φορέων που είχε πραγματοποιηθεί πριν μερικούς μήνες με τον κ. Γερουλάνο ,τον υπουργό πολιτισμού και τουρισμού , στην Αθήνα , προώθησε σε συνεργασία με τους μελετητές της Μονής και με την ιερά μητρόπολη όλη την διεργασία προκειμένου να ωριμάσει απολύτως το έργο για να μπορέσει να μπει στο ΕΣΠΑ .
Η μελέτη ολοκληρώθηκε , εγκρίθηκε ,έχουνε βγει όλεςοι απαραίτητες πράξεις,το τεχνικό δελτίο έχει κατατεθεί από τις 29 Ιουνίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ,θεωρώ ότι θα περάσει την κανονική διαδικασία αξιολόγησης του ,έχει ένα προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατομμύρια και θα μπορέσει να ξεκινήσει το έργο στη μονή παράλληλα βεβαίως με το έργο που εκτελεί ήδη η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο μοναστήρι και είναι παρούσα η κ. Δαδάκη και είναι παρούσα για να μας συνοδεύσει στο μοναστήρι και δεύτερον όπως και η κ. Περιστέρη για να ακούσουν τα θέματα που έθεσε ο κ. Δήμαρχος και στο εξής να καθιερωθεί μια συνεργασία - ήδη φαίνεται μια καλή συνεργασία και στα επιμέρους θέματα που έθεσε ο ίδιος να προωθηθούν. Βεβαίως όπως εξήγησα στον κ. δήμαρχο ,το γνωρίζουμε όλοι βρισκόμαστε σε μιαπολλή δύσκολη περίοδο ως χώρα ,η πατρίδα μας περνάει τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών ,επομένως θα πρέπει όλες τις απατήσεις μας να τις ιεραρχήσουμε ,να βάλουμε τις προτεραιότητες μας για να δούμε που θα ανταποκριθούμε»
« Είναι θέμα της Περιφέρειας ,με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καιυπάρχει μια άριστησυνεργασίαμε την Διαχειριστική Αρχή, είναι αυτή η συνεργασία που κρατάει από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο της υπηρεσίας του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού .Εκτιμώ ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων .Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθείαυτή η διαδικασίακαι το έργο θα ξεκινήσει . Οι εργασίες που γίνονται δεναφορούντο καμένο τμήμα ,γιατί δεν υπήρχε η μελέτη για το καμένο τμήμα . Η μελέτη ετοιμάζεται από ότι γνωρίζω, οι εργασίεςαφορούντην παλαιότερη ,την βορειοδυτική πτέρυγα και την αποκατάστασή της .Η κ. Δαδάκη με την12η Εφορεία ΒυζαντινώνΑρχαιοτήτων κάνει το έργο των τοιχογραφιών στο καθολικό της Μονής»
Αναφορικά με καμένο τμήμα της μονής και αν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να βοηθήσει στηναποκατάστασητου,η κ.Μενδώνη τόνισε « Όπως είπε και ο υπουργός όταν υπάρξει ωριμότητα μελετών θα δούμε πως θα το υποστηρίξουμε» .

Για την ανασκαφή τουαρχαίουθεάτρουΑμφίπολης
« Η απαλλοτρίωση της έκτασης είναι θέμα δρομολογημένο,συντελείται η απαλλοτρίωση και από κει και πέρα θαδούμε . Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το «διάζωμα» αυτή την κίνηση πολιτών υπότον κ. Σταύρο Μπένο σε συνεργασία μαζί τουςκαιμε την Εφορεία, η Εφορεία στην ουσία ,θα δει πως θα δρομολογήσει το θέμα της ανασκαφής»

Για την Δημοτική Αγορά
« Το θέμα της Δημοτικής Αγοράς θα επανεισαχθεί στο κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων . Θα δω την Δευτέρα την διαδικασία κατά πόσο θα είναι αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη ,θα συνεννοηθώ με το δήμαρχο προκειμένου το συμβούλιο να γνωμοδοτήσει ξανά . Όπως ξέρετε υπήρχε μια οριακή πλειοψηφία είθισται ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού να μην υπογράφει –όχι μόνο ο νυν αλλά και οι προηγούμενοι – όταν υπάρχει οριακή μια ψήφος διαφορά στις γνωμοδοτήσεις .Συνήθως τα θέματα επανέρχεται στο συμβούλιο για να επανεξετάσει το θέμα .Για αυτό ήταν προσωπική μου επιθυμία να δω από κοντά τη δημοτική αγορά για ν έχω ιδία άποψη» Στην ερώτηση αν η συνάντηση με το δήμαρχο επηρεάζει την απόφασή της , η κ. Μενδώνη δήλωσε «Νομίζω πως ο καθένας έχει την ιστορία του».

Χαρακτήρα υπηρεσιακό η παρουσία μου στο νομό Σερρών
«Η παρουσία μου εδώ έχει καθαράχαρακτήραυπηρεσιακό .Συνοδεύομαι από ένα κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού ,από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες ,τιςδιευθύντριες τωνκεντρικών υπηρεσιών ,από στελέχη της διαχειριστικής αρχής . Έχει καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα διότι θεωρώ ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα και μια από τις κύριες υποχρεώσειςτου εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού ,αφού το υπουργείο έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες να βρίσκεται σε τακτά διαστήματα κοντά στις υπηρεσίες .Είναι ένα αυστηρά υπηρεσιακό ταξίδι και τίποτα περισσότερο .Αν είχα έρθει για να συμμετάσχω σε εκδηλώσεις , για να δω πολιτικούς παράγοντες να είστε σίγουροι ότι θα ήμουν σε όλους συνεπείς . Το γεγονός ότι πήγα στην Αμφίπολη και δεν επισκέφτηκα τον δήμαρχο Αμφίπολης ,δεν σημαίνει ότι υποτιμώ τον δήμαρχο Αμφίποληςτο αντίθετο τον τιμώ ,τον σέβομαι βαθύτατα αλλά ο σκοπός ήταν να δούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης . Αν θέλετε ο σκοπός που ζήτησα να δω κυρίως το δήμαρχο Σερρών ήταν η εκκρεμότητα που υπάρχει στο υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς .Σας βεβαιώ ότι αν δεν υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα μάλλον θα τον έπαιρνα τηλέφωνο να του πω πως είμαστε εδώ . Δεν ήθελα να εμφανιστώ στην πόλη για να δω εγώ να έχωιδία άποψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα ξανά στο κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων, ηΔημοτικής αγορά θα ήταν απρέπεια για τον οποιονδήποτε δήμαρχο οποιονδήποτε κόμματος ανήκει να βρίσκομαι στην πόλη και να μην δώσω σημείο ζωής στην πόλη»
Δήμητρα Μετόκη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs