blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
11.3.11

Το μυστικό του τύμβου της Αμφίπολης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/03/2011
Ποιο μυστικό της αρχαιότητας κρύβει ο τύμβος στον λόφο Καστά της Αμφίπολης; Τον τάφο της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιου τους Αλέξανδρου Δ΄ ή κάποιου επιφανούς αξιωματούχου που είχε ενταφιαστεί με τιμές πριν από αιώνες; Την απάντηση θα δώσει μόνο η αρχαιολογική έρευνα που θα επιβεβαιώσει ή θα απορρίψει θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες, στο συγκεκριμένο σημείο του τόπου όπου εκδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν η γυναίκα του Μακεδόνα στρατηλάτη και ο διάδοχός του, βρίσκεται ο τάφος τους...
Οι ανασκαφές για την αναζήτηση των βασιλικών τάφων ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2009 από την ΚΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και προς το παρόν δεν απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός». Μολονότι η σκαπάνη δεν έχει προχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα του τύμβου, οι προκαταρκτικές έρευνες αποδίδουν καρπούς. Περιμετρικά του τύμβου ασύλητοι αρχαϊκοί κιβωτιόσχημοι τάφοι (700 π.Χ.) έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα που μαρτυρούν τη χρήση της νεκρόπολης από την εποχή του σιδήρου (1000 π.Χ.) ώς τα αρχαϊκά χρόνια (800-700 π.Χ.) και τους επόμενους αιώνες. Στην ίδια νεκρόπολη φαίνεται πως δημιούργησαν τύμβο ύψους 20 μέτρων με διάφορες επιστρώσεις {άμμος, πηλόχωμα, λατύπες (χαλίκια), χώμα και άλλα υλικά} και ένα ταφικό σύμβολο στην κορυφή του (μικρός πέτρινος ορθογώνιος περίβολος).
«Εάν δεν υπάρχουν απώλειες από αρχαιοκάπηλους, η πιθανότητα να βρεθούμε απέναντι σ’ έναν σημαντικό τάφο είναι μεγάλη. Δεν έχουμε παρά μόνο ενδείξεις: τις ιστορικές πηγές, τις απόψεις του αείμνηστου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη που ερεύνησε την Αμφίπολη από το 1956 ώς τον θάνατό του (1985) και ορισμένα στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως μόνο η ανασκαφή μπορεί να το επιβεβαιώσει», εξηγεί η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Κατερίνα Περιστέρη.
Θύματα δολοφονίας
Σύμφωνα με τις πηγές (Διόδωρος Σικελιώτης), μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., η σύζυγός του Ρωξάνη και ο γιος τους Αλέξανδρος Δ΄, εξορισμένοι στην Αμφίπολη και κυνηγημένοι από τον Κάσσανδρο, έπεσαν θύματα δολοφονίας το 309 π.Χ. Ο τύμβος, διευκρινίζει η κ. Περιστέρη, ξεχωρίζει για την κατασκευή του. Είναι όμοιος με τον τύμβο του Φιλίππου στη Βεργίνα, κι αν δεν ανήκει στη Ρωξάνη και τον γιο της, είναι πολύ πιθανό να κρύβει ταφές σημαντικών στρατηγών (Νέαρχος, Λαομέδων κ.ά.) που υπηρετούσαν στη στρατιωτική βάση του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπήρχε στην περιοχή.

Της Γιωτας Mυρτσιωτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs