blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
1.9.10

Αναζητώντας τη Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο Δ’

Μακεδονία, 01/09/2010

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πρώτη σύζυγός του, Ρωξάνη, μαζί με τον γιο τους, Αλέξανδρο Δ’, βρέθηκαν εξόριστοι στην Αμφίπολη Σερρών, κυνηγημένοι από τον Κάσσανδρο, ο οποίος τους δολοφόνησε. Η ανασκαφή που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο στην περιοχή αναζητά την τελευταία τους κατοικία...


 Της Έλσας Σπυριδοπούλου
elsaspi@gmail.com


Η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), με επικεφαλής την προϊσταμένη της Κατερίνα Περιστέρη, θα ξεκινήσει ανασκαφή στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Οδηγός της σε αυτό το εγχείρημα είναι ο πρώτος ερευνητής τού χώρου Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ανασκαφή στον λόφο από τον 1965 έως τον θάνατό του, το 1985.
“Ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης πρωτοερεύνησε αυτόν το χώρο, όπου θεωρούσε ότι βρίσκεται ο τάφος της Ρωξάνης και του γιου τού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέρουμε τι έχει μείνει στη συγκεκριμένη περιοχή από τους αρχαιοκάπηλους, αλλά ελπίζουμε, σύμφωνα και με το πιστεύω του κ. Λαζαρίδη, που είχε εργαστεί εκεί και είχε σκάψει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του τύμβου, να βρούμε τον τάφο αυτών των δύο προσώπων”, ανέφερε στη “Μ” η κ. Περιστέρη.
“Μπορεί πάλι ο τύμβος να ανήκει σε κάποιον αξιωματούχο, διότι είναι μεγάλος, που σημαίνει ότι κάποιο σημαντικό πρόσωπο ετάφη εκεί”, συμπλήρωσε και διευκρίνισε: “Τώρα, ξεκινάμε με ελπίδα. Δεν έχουμε ανασκαφικές ενδείξεις, για την ώρα”.

Χρηματοδότηση
Για πρώτη φορά στις ανασκαφές της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ θα συμμετέχει και το τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, που με ειδική συσκευή θα σαρώσει, ηλεκτρονικά, τμήματα του ανασκαφικού χώρου, ώστε να βοηθήσει το έργο των αρχαιολόγων.
Στις ανασκαφές θα συνδράμει οικονομικά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, μετά από ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. “Αυτή τη χρηματοδότηση από τη νομαρχία Σερρών περιμένουμε τώρα. Μη φανταστείτε κανένα μεγάλο ποσό. Θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί μπορεί να μην τελειώσουμε φέτος, να χρειαστεί να εργαστούμε και του χρόνου”, ανέφερε η κ. Περιστέρη.
Η ΚΗ΄ ΕΠΚΑ ευελπιστεί μέχρι τη μεγάλη έκθεση στον Λούβρο του Παρισιού, που θα γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα και η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Μακεδονίας, οι Σέρρες και η Αμφίπολη να δώσουν το “παρών” με μία σημαντική αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη.

Κυνηγημένοι από τον Κάσσανδρο
Η Ρωξάνη (“roshanak”, στα βακτριανά, μεταφράζεται “αστέρι”) ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλέξανδρου. Γεννήθηκε το 341 π.Χ. στη Βάκτρια (τότε ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν) και είχε πατέρα τον τοπικό άρχοντα Οξυάρτη. Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο το 327 π.Χ. μετά την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον στρατηλάτη, ο οποίος είχε δηλώσει ερωτευμένος μαζί της. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ’ μετά τον θάνατο του στρατηλάτη στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Η απώλειά του άφησε εκτεθειμένους την ίδια και τον γιο της, μολονότι ο Αλέξανδρος Δ’, ως ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας, μόλις γεννήθηκε αναγνωρίστηκε βασιλεύς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου. Ρωξάνη και Αλέξανδρος εξορίστηκαν στην Αμφίπολη. Εκεί έπεσαν θύματα δολοφονίας το 311 π.Χ. μετά από διαταγή του Κάσσανδρου.

Εκτός από τις ανασκαφές στον λόφο Καστά αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Επιπλέον, πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε κονδύλι για τη διαμόρφωση του αρχαίου χώρου του γυμνασίου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αρχαίο θέατρο.

1 σχόλια:

Τάλως είπε...

Τη Ρωξάνη τη ρώτησε κανείς αν θέλει να πέσει στα χέρια της Περιστέρη;

Αφήστε την ήσυχη να την βρει στο μέλλον κανένας πιο άξιος αρχαιολόγος!

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs