blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
21.7.10

Έργα ανάδειξης ιστορικών μνημείων στο Νομό Σερρών

serreslife, 21/07/2010

Δέσμευση του Υπ. Πολιτισμού κ. Γερουλάνου στο Νομάρχη Σερρών.

Το φθινόπωρο θα συναφθούν οι προγραμματικές συμβάσεις για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων στην Αμφίπολη και στο Ζιντζιρλί  Τζαμί...

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου στο αίτημα υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, για την υλοποίηση σημαντικών έργων ανάδειξης μνημείων του Νομού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανου Φωτιάδη στον κ. Υπουργό.
Ο κ. Νομάρχης επισκέφθηκε το Υπουργείο, χθες Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010, συνοδευόμενος από τον Αντινομάρχη Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Χρυσανθίδη και η συζήτηση αφορούσε σημαντικά έργα Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νομού που προωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην Αμφίπολη και στο Ζιντζιρλί Τζαμί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Νομάρχης παρέδωσε στον κ. Υπουργό, Υπόμνημα με τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν οι προγραμματικές συμβάσεις, ενημερώνοντας τον κ. Γερουλάνο για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς της Ν.Α.
Από την πλευρά του, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων θα προχωρήσει πολύ σύντομα και ο ίδιος θα επισκεφθεί τον Νομό Σερρών, εντός του φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Τα έργα

Ήδη, στη προχθεσινή (19 Ιουλίου 2010) συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών, ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Νομάρχης κ. Στέφανος Φωτιάδης για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα.
Συγκεκριμένα, η πρώτη προγραμματική σύμβαση αφορά την ανασκαφή στην Αρχαία Νεκρόπολη (Λόφος Καστά) στην Αμφίπολη Σερρών και την χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης και ανασκαφής στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Αμφίπολης.
Τα δύο έργα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το Νομό Σερρών αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων στο Λόφο Καστά πιθανό να βρίσκεται ο τάφος της Ρωξάνης και του υιού του Μ. Αλεξάνδρου,  Αλέξανδρου, ενώ για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου δίνουται άμεση προτεραιότητα και υπάρχει στενή συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και τον πρόεδρό του κ. Σταύρο Μπένο.
Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά την πραγματοποίηση συμπληρωματικών εργασιών στο Ζιντζιρλί  Τζαμί ώστε σύντομα αυτό να είναι επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί με ειδικές χρήσεις εντασσόμενο στον πολιτιστικό κορμό της πόλης των Σερρών.
Η τρίτη προγραμματική σύμβαση αφορά την Αποκατάσταση – Επανάχρηση της Βορειοδυτικής Πτέρυγας Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Σερρών.
Τόσο οι συγκεκριμένες προγραμματικές συμβάσεις όσο και άλλες παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ν.Α.  Σερρών και χρηματοδοτούνται  εξ  ολοκλήρου από τους Κ.Α.Π.   Σύντομα προωθείται και η Εδαφολογική Μελέτη για το τέμενος  Μεχμέτ  Μπέη  (Αγ. Σοφιά), ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ωρίμανσης και ένταξης του έργου της αποκατάστασης του Μνημείου στο ΕΣΠΑ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs