blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
11.6.10

Δύο ναι, ένα όχι κι ένα… ίσως για τον νέο δήμο Αμφίπολης

Μακεδονία, 11/06/2010

Δύο υπέρμαχους, έναν πολέμιο κι έναν… μερικώς αντίθετο συναντά η πρόβλεψη του σχεδίου “Καλλικράτης” για τη δημιουργία του διευρυμένου δήμου Αμφίπολης στα όρια του νομού Σερρών. Τη νέα αυτοδιοικητική μονάδα, η οποία ως έδρα της θα έχει το Ροδολίβος, πρόκειται να συναπαρτίσουν οι τέσσερις υφιστάμενοι καποδιστριακοί δήμοι της Αμφίπολης, του Ροδολίβους, της Κορμίστας και της Πρώτης...


Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr


Οι ηχηρότερες αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης προέρχονται από την πλευρά της Πρώτης, που είναι η γενέτειρα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με βασικό επιχείρημα την ιστορικότητα και την αναγνωρισιμότητα της περιοχής ως τόπου καταγωγής του εθνάρχη, η οικεία δημοτική αρχή είχε προτείνει τη συγκρότηση με έδρα την Πρώτη ενός μεγάλου δήμου -με τη συνένωση και της Αλιστράτης- για τον οποίο ζητήθηκε να ονομαστεί “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
“Η Πρώτη είναι η μεγάλη θιγμένη από την ιστορία του ‘Καλλικράτη’, ο οποίος είναι πασιφανές ότι προχώρησε με καθαρά κομματικά κριτήρια”, αναφέρει ο δήμαρχος Πρώτης Κώστας Αστρίνης, ο οποίος επισημαίνει ότι μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια ανάλογου μεγέθους θα απαιτούσε σαφώς πιο γενναίες αποφάσεις.
“Ο νέος δήμος που συγκροτείται τώρα με τη συνένωση της Αμφίπολης, του Ροδολίβους, της Κορμίστας και της Πρώτης έχει πληθυσμό μόλις 12.000 κατοίκων. Δημιουργείται, δηλαδή, ένας πολύ μικρός δήμος μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον μεγάλων και ισχυρών ΟΤΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τον λόγο αυτόν εμείς είχαμε ζητήσει στο νέο αυτό σχήμα να περιληφθεί και η Αλιστράτη, ώστε να προκύψει μια λειτουργική αυτοδιοικητική μονάδα”, εξηγεί ο κ. Αστρίνης.

Στοίχημα η τουριστική ανάπτυξη
Απολύτως ικανοποιημένοι από τις προβλέψεις του σχεδίου “Καλλικράτης” δηλώνουν, αντίθετα, οι δήμαρχοι Αμφίπολης Πέτρος Πετρίδης και Ροδολίβους Χαρίτων Κατσάρας.
“Εάν κατά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προκύψει η κατάλληλη διοίκηση, ο νέος δήμος μέσα σε πολύ λίγα χρόνια θα σκαρφαλώσει στις υψηλότερες θέσεις στη λίστα με τις εύρωστες αυτοδιοικητικές μονάδες ολόκληρης της χώρας”, εκτιμά ο κ. Πετρίδης. Όπως επισημαίνει, ο κυριότερος αναπτυξιακός στόχος που θα πρέπει να τεθεί είναι η αξιοποίηση του αξιόλογου τουριστικού πλούτου που διαθέτουν οι συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των άλλων με το φαράγγι του Αγγίτη, το λιμάνι και το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, την παραθαλάσσια ζώνη των Κερδυλλίων, τις μονές της Εικοσιφοίνισσας, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής, το θέρετρο της Μεσολακκιάς και, φυσικά, τα ιστορικά χωριά της Πρώτης και των Κερδυλλίων.
Στην ανάγκη προώθησης του τουριστικού προϊόντος ομονοεί και ο δήμαρχος Ροδολίβους, ο οποίος σημειώνει ότι το εγχείρημα του “Καλλικράτη” συνιστά μια πρόκληση για την αυτοδιοικητική οικογένεια. “Υπάρχει σαφώς μια σειρά ανοικτών ζητημάτων, που αφορά για παράδειγμα την πληθώρα των νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους ΟΤΑ ή στα οικονομικά μέσα, με τα οποία αυτοί θα κληθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους”, αναφέρει ο κ. Κατσάρας, τονίζοντας ότι αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει ασφαλώς να στηριχθεί με οικονομικά και τεχνικά μέσα.

Αμφιταλαντεύονται στην Κορμίστα
Την αντίθεσή του στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ο δήμαρχος Κορμίστας Αλέξανδρος Καραμπουγιούκας, ο οποίος είναι προφανές πως δεν επιθυμούσε τις ανακατατάξεις που επέρχονται με τον “Καλλικράτη”.
Ωστόσο, στους κόλπους του δήμου Κορμίστας δεν λείπουν και οι εκ διαμέτρου αντίθετες φωνές, όπως αυτή του αντιδημάρχου Κώστα Χατζηθεοδωρίδη. “Η συνένωση Κορμίστας, Πρώτης, Ροδολίβους και Αμφίπολης σε έναν μεγάλο και ισχυρό δήμο μας ικανοποίησε απόλυτα”, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηθεοδωρίδης, σημειώνοντας με νόημα ότι “ο ‘Καλλικράτης’ ήταν διπλά απαραίτητος για λόγους διαφάνειας στις μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωρίζονται με όλους”.

  • Ο δήμαρχος Πρώτης Κώστας Αστρίνης διαμαρτύρεται σε υψηλούς τόνους για την επιλογή ως έδρας του νέου δήμου του Ροδολίβους κι όχι της Πρώτης. Όπως επισημαίνει, πέραν των επιχειρημάτων που σχετίζονται με την ιστορικότητα της περιοχής, η Πρώτη έπρεπε να οριστεί ως έδρα για τον πρόσθετο λόγο ότι διαθέτει ένα ολοκαίνουργο και πλήρως λειτουργικό δημαρχείο. “Μέσα σε αυτήν την εποχή της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να δαπανηθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για να γίνει ένα δημαρχείο αντάξιο με αυτό της Πρώτης στο Ροδολίβος”, υποστηρίζει ο κ. Αστρίνης, σημειώνοντας δηκτικά ότι “ενώ ο υπουργός Εσωτερικών χρησιμοποίησε το θέμα του δημαρχείου ως βασικό επιχείρημα, για να μεταφέρει την έδρα του δήμου Δοξάτου Δράμας στο Καλαμπάκι, στην περίπτωση του δήμου Πρώτης εφάρμοσε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά”.


ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (Έδρα: Ροδολίβος)

Δήμοι που συνενώνονται / Πληθυσμός / Δημοτικά διαμερίσματα

Ροδολίβους
/ 3.150 / Μικρού Σουλίου, Ροδολίβους, Δομίρου (3)
Αμφίπολης / 3.047 / Αμφιπόλεως, Μεσολακκιάς, Νέων Κερδυλλίων, Παλαιοκώμης (4)
Κορμίστας / 3.043 / Ηλιοκώμης, Κορμίστας, Νέας Μπάφρας, Συμβολής (4)
Πρώτης / 2.620 / Αγγίστας, Κρηνίδας, Πρώτης (3)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs