blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
2.6.10

«ΔΙΑΖΩΜΑ» 31 εκατ. ευρώ για 25 αρχαία θέατρα

Μακεδονία, 02/06/2010

Είκοσι πέντε αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα περιμένουν εντός του 2010 «σωτήριες» παρεμβάσεις (γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, αναστηλώσεις) κόστους 31.301.942 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο θα καλυφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Πολιτισμού, το ΕΣΠΑ και βεβαίως από χορηγούς...



Της Έλσας Σπυριδοπούλου
 
Κατά την 3η γενική συνέλευση του σωματείου «Διάζωμα» (συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας), που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων της Αιτωλοακαρνανίας, τα ανακοινωθέντα ήταν χαρμόσυνα, παρ’ όλη την κατήφεια γύρω μας. «Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία προστατεύονται και διατηρούνται καλύτερα από τη στιγμή που κοινωνικοποιούνται», υπογράμμισε στην ομιλία της η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη.
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος δεν κρύβει την ικανοποίησή του. «Μία από τις μεγάλες και πολύ ευεργετικές κινήσεις του ‘Διαζώματος’ είναι να φέρει σε επαφή όλους τους ανθρώπους, που μέχρι τώρα δούλευαν ασυντόνιστα και πολλές φορές με αντιπαλότητα μεταξύ τους, σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, το οποίο αποφέρει ήδη καρπούς», τόνισε σε συνομιλία μας.

Κουμπαράδες
Πώς όμως βρίσκει κανείς λεφτά σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς; «Πέρα από τις δεδομένες χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, οικονομικά έχουμε άλλες τρεις πύλες χρηματοδότησης: την αυτοδιοίκηση, τους χορηγούς και τους κουμπαράδες που έχουμε ανοίξει και τέθηκαν και επισήμως σε λειτουργία - αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς για μια λίστα θεάτρων όπου μπορεί όποιος θέλει να καταθέσει τον οβολό του».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης έγινε το επίσημο άνοιγμα των κουμπαράδων του «Διαζώματος» σε 25 θέατρα, όπου μπορούν οι πολίτες της χώρας μέσω τραπεζικών λογαριασμών να συνεισφέρουν οικονομικά για το κάθε θέατρο. Την πρώτη κατάθεση μάλιστα, ύψους 3.000 ευρώ, θα κάνει ομάδα πολιτών και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας, ενώ οικονοµική ενίσχυση περιµένουν ακόµη τα αρχαία θέατρα από τους Δελφούς ως τη Δήλο και από τη Σπάρτη ως τη Βεργίνα.

Τρεις κατηγορίες
Στα 25 θέατρα, τα οποία αποτελούν το 20% των σωζόµενων και καταγεγραµµένων χώρων θέασης και ακρόασης (θέατρα, ωδεία, στάδια, βουλευτήρια κτλ.), οι εργασίες θα γίνουν ανά κατηγορίες.
Σε 17 από αυτά οι εργασίες (7,5 εκατ. ευρώ) θα γίνουν μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το υπουργείο Πολιτισμού. Από Βόρεια Ελλάδα σ’ αυτό το κομμάτι περιλαμβάνονται το θέατρο Αμφίπολης του νομού Σερρών, όπου θα γίνουν απαλλοτριώσεις και το ποσό που θα προσδιοριστεί από τη δικάσιμο θα αναλάβει να πληρώσει η νομαρχιακή αρχή. Στο θέατρο Αβδήρων επίσης θα δοθούν 5.000 ευρώ από τον δήμο, αλλά υπάρχει και χορηγία του ΑΠΘ για γεωφυσική έρευνα του χώρου.
Για πέντε μνημεία εξασφαλίστηκε µέσω χορηγιών το ποσό των 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ 18,9 εκατ. ευρώ, χρήµατα που προέρχονται από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ), θα δοθούν για εννέα θέατρα. Ανάμεσά τους το ρωμαϊκό θέατρο Θεσσαλονίκης (κόστος 850.000 ευρώ για διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξη των ερειπίων του θεάτρου επί της οδού Απελλού), το αρχαίο θέατρο Λάρισας (3 εκατ. ευρώ για συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών) και το θέατρο Θάσου (1.800.000 ευρώ για αναστήλωση).
«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση πίστευε ότι δεν μπορεί να έχει καμία πρωτοβουλία στον χώρο των μνημείων. Αυτή η παρεξήγηση αποκαταστάθηκε με το ‘Διάζωμα’», συμπλήρωσε ο κ. Μπένος.

Έκδοση
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης το «Διάζωμα» παρουσίασε και μια έκδοση. Τίτλος της, «Πανόραμα χώρων θέασης και ακρόασης» και αφορά 126 χώρους σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά τους και περιγράφει συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση διατήρησής τους.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs