blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
29.6.09

Στην Αμφίπολη ο τάφος της συζύγου του Μ.Αλεξάνδρου ;

infoserres, 29/06/2009

-
Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή της Μεσολακκιάς του δήμου Αμφίπολης, για τον εντοπισμό των τάφων της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, και του υιού τους, Αλέξανδρου Δ’.
Αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» έξω από τη Μεσολακκιά, που μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό της το μεγάλο μυστικό, που αναμφισβήτητα θα αποτελέσει την κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο χώρο της Μακεδονίας.
«Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας, παρά μόνο τις ιστορικές πηγές και τα όσα υποστηρίζουν από γενιά σε γενιά οι κάτοικοι της περιοχής, πως στα μέρη τους βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου και του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε στο infoserres.gr η προϊσταμένη της ΚΗ’ ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, επισημαίνοντας πως όσα υποστηρίζονται, είναι θεωρία έως ότου επιβεβαιωθούν από την αρχαιολογικής σκαπάνη.
Αρωγός στην προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, που θα διαθέσει επιπλέον μηχανοκίνητο εξοπλισμό, αλλά οικονομικούς πόρους, εφόσον απαιτηθούν για τη συνέχεια των ανασκαφών.
«Αναμφισβήτητα η εύρεση των τάφων της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ’, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη για την περιοχή μας, σε περίπτωση που έρθουν στο φως. Πάντως έτσι και αλλιώς, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού μας πλούτου» τόνισε από την πλευρά του ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης.
Για την ιστορία, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ, η σύζυγος του Ρωξάνη και ο γιός τους Αλέξανδρος Δ’ μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και στη Μακεδονία, όπου φυλακίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν άγρια, με εντολή του βασιλιά Κάσσανδρο το 311 π.Χ, προκειμένου να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου.
(Πίνακας του Allesandro Varotari – «Η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ' της Μακεδονίας» (Padovanino- 1588-1648)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs