Σύνδεσμοι
recent posts
καιρός
Ετικέτες
26.5.09
Βυζαντινοί χρόνοι
5:33 μ.μ. |
Αναρτήθηκε από
xaris kiprianidis |
Επεξεργασία ανάρτησης
Το οικιστικό ενδιαφέρον μετά τον 9° αιώνα μ.Χ. μετατοπίσθηκε στις εκβολές του Στρυμόνα, όπου αναπτύχθηκε μια σημαντική πόλη-λιμάνι γνωστή με το όνομα Χρυσούπολις...
Το όνομα της Αμφίπολης αναφέρεται πλέον από βυζαντινούς συγγραφείς που χρησιμοποιούν την αρχαΐζουσα γλώσσα. Η θέση της όμως σε στρατηγικό σημείο για τη διάβαση του Στρυμόνα στον κάτω ρου, βοηθεί στη διατήρηση κάποιας οικιστικής δραστηριότητας, κυρίως στα σημεία διαβάσεων του ποταμού. Στη θέση της αρχαίας Αμφίπολης, που απαντάται σε διάφορους συγγραφείς με ονόματα όπως, Μυρίκη, Κράδαιμνα, Ανάδραιμος, Ποπολία κ.τ.λ., στις βορειοδυτικές παρυφές των λόφων, αναπτύχθηκε ο βυζαντινός οικισμός, το Μαρμάριον, εντοπίζεται βορείως του σημερινού χωριού, έξω από την τειχισμένη αρχαία πόλη και κοντά στη διάβαση του ποταμού Στρυμόνα, γνωστή ως "Πόρος του Μαρμαρίου", όπου βρίσκεται και η αρχαία ξύλινη γέφυρα, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες στάθμευσης των ταξιδιωτών.
Στα μέσα του 14ου αι. στην περιοχή της Αμφίπολης δραστηροποιούνται οι τυχοδιώκτες αδελφοί Αλέξιος και Ιωάννης, οι οποίοι ως σύμμαχοι του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου αποσπούν την περιοχή από τους Σέρβους. Στα 1367 ανήγειραν πύργο τον οποίο αφιέρωσαν στη μονή Παντοκράτορος. Ο πύργος υψώνεται στα πρώτα πρανή του λόφου, κοντά στον οικισμό του Μαρμαρίου και σώζεται κατά το ήμισυ. Μαζί με τον πύργο του Χάνδακα στην αντίπερα όχθη, κτήμα της Μονής Ζωγράφου, ήταν σημεία συγκέντρωσης και διακίνησης της αγροτικής παραγωγής της ενδοχώρας του Στρυμόνα.
Ετικέτες
Ιστορία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου