Σύνδεσμοι
recent posts
καιρός
Ετικέτες
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ
Από τους ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ, που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, δύο είναι οι σημαντικότεροι. Βρίσκονται ανατολικά του δρόμου Θεσ/νίκης - Δράμας και χρονολογούνται στον 3° αιώνα π.Χ. Ο ένας έχει δρόμο, προθάλαμο με μια νεκρική κλίνη και θάλαμο με δύο νεκρικές κλίνες σε σχήμα Γ.
Στις κλίνες του θαλάμου υπάρχει ζωγραφική διακόσμηση με Διονυσιακά θέματα. Το μήκος του ξεπερνά τα 11 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός τάφος "Μακεδονικού τύπου" της Αμφίπολης. Αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές νότια του Ελληνιστικού νεκροταφείου, σε ύψωμα που δεσπόζει απέναντι από την ανατολική πλευρά της πόλης. Ο δεύτερος τάφος έχει δρόμο και είναι μονοθάλαμος με δύο νεκρικές κλίνες σε σχήμα Γ.
Πάνω στους ατομικούς και οικογενειακούς τάφους στήνονταν διαφόρων μορφών μνημεία, Ναΐσκοι, βωμοί, αγάλματα θεών, αλλά και των ιδίων των αφηρωϊσμένων με το θάνατο τους νεκρών, ζώα συμβολικά για τη δύναμη και το μεγαλείο τους, όπως π.χ. λιοντάρια, αλλά και μορφές μυθικές. Από το νεκροταφείο της Αμφίπολης προέρχεται μια πλούσια σειρά επιτύμβιων στηλών, των οποίων η διακόσμηση αναφέρεται στη ζωή των νεκρών και στις σχέσεις τους με τους επιζώντες συγγενείς. Οι λευκές λήκυθοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κτερισμάτων στους τάφους της κλασσικής εποχής. Οι νεκροπόλεις εκτείνονται έξω από το Περίβολο των τειχών της αρχαίας Αμφίπολης. Τα ταφικά μνημεία, υπόγεια ή υπέργεια, εμφανίζουν ποικίλες μορφές και τύπους. Οι μνημειακοί τάφοι μακεδονικού τύπου, καλυμμένοι με τεχνητό τύμβο, ανήκουν σε οικογένειες με διακεκριμένη πολιτική ή οικονομική δύναμη. Πάνω σε τάφους σημαντικών πολιτών στήνονται μερικές φορές σημαντικά επιτύμβια μνημεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου