blog translate

Job Listings

recent posts

καιρός

Il leone di Amfipoli - The lion of Amfipolis
26.5.09

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως

Το Μουσείο της Αμφίπολης βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιόμετρων από την πόλη των Σερρών. Ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Αμφίπολης και είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης. Είναι τόση η υποβλητικότητα και η μεγαλοπρέπεια του χώρου ώστε δέος και έκσταση κυριεύει τον κάθε επισκέπτη. Το Μουσείο καίτοι δεν είναι μεγάλο, είναι ωστόσο ένα από τα πιο σημαντικά της Χώρας.

Το Μουσείο Αμφίπολης στεγάζει μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της Αμφίπολης τωνΑρχαίων και των Χριστιανικών χρόνων. Στους εκθεσιακούς τους χώρους συνοψίζεται η πολιτιστική ιστορία της Αμφίπολης από τους Προϊστορικούς ως τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους και στις αποθήκες και στα εργαστήριά του εξασφαλίζεται η στέγαση και πραγματοποιείται η συντήρηση και η μελέτη των ευρημάτων που οι αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν στο φως. Το κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει ευρύχωρες αίθουσες με κατάλληλο φωτισμό, στις οποίες η έκθεση των έργων έγινε με επιστημονικά αλλά και αισθητικά κριτήρια.

Η σκέψη για τη δημιουργία του Μουσείου οφείλεται στον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη, ο οποίος, με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποίησε τον κύριο όγκο των ανασκαφών στην Αμφίπολη από το 1956 έως και το 1984. Ως έφορος αρχαιοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και ως Γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων, εμπνεύσθηκε και προώθησε την ίδρυση του Μουσείου Αμφίπολης.

Το έργο της ανέγερσης του κτιρίου, του οποίου ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από τον αρχιτέκτονα Α. Μπακιρτζή, άρχισε στα 1976 και έμεινε ημιτελές μέχρι το 1981, όταν με τη στήριξη της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη εντάχθηκε στα Μεσογειακά Προγράμματα και ολοκληρώθηκε το 1987. Για την οργάνωση και τη λειτουργία του προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και εξακολουθούν να εργάζονται πλήθος ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, φύλακες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από τη Χ. Κουκούλη -Χρυσανθάκη με τη συνεργασία της αρχιτέκτονος της 9ης ΕΒΑ Γ. Σκορδαλή και της αρχαιολόγου της ΙΗ΄ ΕΠΚΑ Δ. Μαλαμίδου. Τη σχεδίαση και τη μορφοποίηση των ενημερωτικών πινακίδων πραγματοποίησαν η γραφίστρια της 9ης ΕΒΑ Σ. Λυμπέρη και η γραφίστρια Χ. Παυλίδου. Στην καταλογογράφηση των εκθεμάτων εργάστηκαν οι αρχαιολόγοι της ΙΗ΄ΕΠΚΑ. Στη συντήρηση και την τοποθέτηση των ευρημάτων ουσιαστική υπήρξε η συμβολή του Π. Τζενετάκη, συντηρητή της Εφορείας, του Κ. Καλογιάννη, ξυλουργού, και των εργατοτεχνιτών του Μουσείου Αμφίπολης. Στο συντονισμό πολλών εργασιών βοήθησε ο Α. Κοχλιαρίδης, αρχιφύλακας του Μουσείου. Συνεργάστηκαν επίσης ο μουσειακός γλύπτης Δ. Σωτηρούδης και ο συντηρητής Δ. Σιαμπανόπουλος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Αναγνώριση Γενοκτονίας

Αναγνώριση Γενοκτονίας
βοηθήστε με την ψήφο σας

photos

επισκέπτες

free counters

on line

Live Traffic Feed

Αναγνώστες

Serres Blogs